Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Kurczak a'la guard
#1
Chciałbym się wszystkim pochwalić moim własnym (poniekąd) przepisem.
Jestem fanem kuchni wszelakiej i uwielbiam gotować.
Potrawa ta to połączenie trzech smaków - kwaśny - słodki - pikantny
Podaje się ją z ryżem bądź makaronem. Osobiście polecam makaron świderki.

Potrzebne składniki:
-Pierś z kurczaka (ilość zależna od tego, jak bardzo lubimy mięsko)
-Papryka sztuk jeden (najlepiej czerwona)
-Przecier pomidorowy (minimum to jeden duży, mi schodzi nieraz 500g)
-Kostka rosołowa sztuk dwa
-Fix Knorr - Kurczak słodko kwaśny (można zastąpić zestawiając przyprawy, ale ciężko będzie trafić samemu za pierwszym razem)
-Pomidor sztuk raz
-Bazylia, Majeranek, Tymianek, Koperek, Natka pietruszki
-Cebulka 1/2
-Marchewka sztuk raz
-Warzywko, Sól, Pieprz, Chilli, Słodka papryka

Wykonanie dzielimy na dwa, ponieważ oddzielnie wykonuje się bazę i oddzielnie "wkładkę".

Faza 1 - Baza
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej dwie kostki rosołowe. Wody dajemy tyle, ile chcemy mieć dania. Im więcej wody tym więcej zużyjemy przecieru. Ja zazwyczaj gotuję na ok. litrze wody dla dwóch osób.
Gdy kostki się rozpuszczą dodajemy trochę warzywka i natkę pietruszki.
Gdy rosołek ma kolorek wrzucamy przecier pomidorowy. Uwaga! Przecieru dajemy tyle, by zupka zrobiła się gęsta. Ma wyjść praktycznie krem pomidorowy. Od tego momentu zacznie chlapać więc odpadają białe ubrania.
Do bazy dodajemy Bazyilę i resztę ziółek + koperek i zostawiamy na małym ogniu.

Faza 2 - Wkładka
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Obsmażamy na niedużej ilości oliwki i przykrywamy patelnię. Kroimy cebulkę drobno i dodajemy na patelnię zostawiając trochę na później. Pilnujemy, żeby cebulka się zeszkliła, a nie spaliła. Kroimy w kostkę paprykę, marchewkę i pomidora. Połowę warzyw (1/2 marchwi, 1/2 pomidora i 1/2 marchwi) wrzucamy na patelnię by puścił sok. Dusimy chwilę pod przykryciem. Mieszając sprawdzamy, czy kurczak skruszał i jeśli da się go już przekroić drewnianą łyżką doprawiamy lekko słodką papryką i chilli. Do patelni wsypujemy połowę Fixa i mieszamy. Jeśli fix się nie rozpuścił bo jest za mało soku na patelni to dodajemy trochę wody (max pół szklanki) i mieszamy. Gdy przyprawa się rozpuści dodajemy do mięska pół chochli bazy i dusimy pod przykryciem.

Faza 3 - łączymy!
Do bazy wrzucamy pozostałe warzywka (pomidor, papryka, marchew i cebula) i wsypujemy resztę Fixa. Doprawiamy chilli (zależnie od tego jak bardzo pikantne potrawy lubimy) i słodką papryką. Dokładnie mieszamy uważając na pryskanie i sprawdzamy, czy kurczak na patelni skruszał. Jeśli się rozpada przy krojeniu łyżką drewnianą możemy wrzucić zawartość patelni do garnka i mieszamy. Po wymieszaniu i kilku bulgnięciach próbujemy czy sos jest dobry do smaku. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest zbyt słaby smak dodajemy trochę ziarenek smaku.

Danie podajemy z ryżem bądź makaronem. Do tego idealnie pasuje mix sałat z dressingiem francuskim.
Do tego przepisu najbardziej się nadaje przecier Pudliszki zwykły, bez dodatków. Jest mocniejszy od łowicza itp.

Smacznego ;p
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kurczak nadziewany mięsem mielonym Kucharek 0 4 390 15.11.2011, 13:59
Ostatni post: Kucharek
  Kurczak z grilla Karol 0 2 003 30.06.2011, 21:34
Ostatni post: Karol
  Kurczak na patyku Karol 0 2 355 24.06.2011, 09:45
Ostatni post: Karol
  Kurczak z grilla w pomarańczowej marynacie Karol 0 2 452 26.05.2011, 08:51
Ostatni post: Karol
  Azjatycki kurczak curry z warzywami i dzikim ryżem Karol 0 3 366 26.05.2011, 08:50
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości