Składniki:
1 duży kurczak
sól, pieprz i ulubione zioła
Farsz:
20 dag mielonego mięsa
20 dag drobiowej wątróbki
1 jajko
1 namoczona i dokładnie odciśnięta mała bułeczka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki kilka godzin, skruszeje i będzie znacznie smaczniejszy.
Wątróbkę usmażyć na odrobinie masła, drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą białą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz. Piec przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.