Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 3 papryki (różne kolory),
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 5 gałązek majeranku,
- puszka pomidorów,
- 50 g boczku,
- pieprz,
- 4 łyżki śmietany,
- ew. 4 łyżki pikantnego ajwaru
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (2 cm x 2 cm). Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju przesmażyć cebulę i paprykę. Dodać listki majeranku, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Ziemniaki odcedzić i dodać do pomidorów i gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Gulasz doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ajwarem. Rozdzielić na talerze. Posypać skwarkami z boczku i nałożyć po łyżce śmietany.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal