50 dag.filetu z łososia
kilka gałązek koperku i rozmarynu
po 10 dag.wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek
ząbek czosnku
250 ml.śmietany 18%
5 dag.sera pleśniowego
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
sól,biały pieprz
Łososia myjemy,osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny,oprószamy z obu stron solą i pieprzem.Sos:czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę,koperek I rozmaryn myjemy i siekamy,oliwki przekrawamy na pół,ser rozdrabniamy,mieszamy z czosnkiem,oliwkami,ziołami i śmietaną.Łososia wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.Zalewamy sosem,zapiekamy ok.30 min.w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Łosoś rozpływa się w ustach.Ja do tego upiekłam ziemniaczki w folii,suróweczka i smacznego.