Moje akwarium 30l. (Admin)
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Jeszcze jeden filmik trzy dni po wpuszczeniu rybek.
Szkoda, że tak słabo widać, ale to zwykły aparat. Przydała by się kamera. Zobaczylibyście wspaniałe detale bojownika i innych elementów. ![]() P.S. Eeh ten telewizor. Wszystko popsuł. ![]()
Odnośnie neonków, odradzają mi to w każdym sklepie.
Neonki były planowane już na samym początku, ale w każdym sklepie zoologicznym odradzają takie połączenie jeśli w akwarium jest bojownik. Tym bardziej, że to akwarium 30l. I nie chodzi tu podobno o ataki bojownika, ale o skubanie go przez neonki. Sam już nie wiem co mam myśleć. Do tego jakby zaczęły się rozmnażać, był by to dla nich armagedon. Bojek zeżarł by wszystkie, a moja żona wyprowadziła by mnie wtedy z domu razem z tym akwarium, które mi podarowała. ![]()
07.12.2012, 01:59
Na pewno nie rozmnożysz Neonów, to wyczyn godny najbardziej doświadczonych akwarystów. Zbiornik musi być specjalnie przygotowany, max. 4-8 litrów wody, bardzo ciemny (bez oświetlenia), woda bardzo miękka i lekko kwaśna, bez podłoża. Jeszcze nigdy nie słyszałam aby komuś się udało rozmnożyć tę rybkę. Tata chwali się że kiedyś odbyły u niego tarło (W zbiorniczku dla bojownika), ale nie dał rady ich utrzymać, mimo że karmił młode solowcem wyhodowanym w domowych warunkach ( w bardzo twardej wodzie). Uwierz mi adminie, ryzyko rozmnożenia neonek jest takie samo jak przypadkowe rozmnożenie Paletek, a rozmnażanie Paletek to absolutne Mistrzostwo Świata.
Jakoś mam większe przekonanie do Waszych rad niż do sprzedawców w sklepach zoologicznych.
![]() Sonne, a jak myślisz czy do 30l. dodać jeszcze neonki z taką obsadą jak mam? 1x Bojownik 3x Platka 3x Kirys Obawiam się, że przy takim litrażu często będzie syf w akwarium po dodaniu większej ilości rybek. Aha - i czym się różnią oprócz kolorów Neony Inessa od Neonów czerwonych?
Spokojnie z 5 Neonek możesz dodać, ale więcej już rybek nie wpuszczaj. Małe akwaria mają to do siebie że szybciej zbierają się w nich azotyny i częściej trzeba wymieniać część wody. Radzę wymieniać raz w tygodniu po dosłownie 5 litrów naraz, ale nie tak od razu, odczekaj jakieś trzy tygodnie, może cztery. Szkoda że jednak kupiłeś tego bojownika (odradzałam), ale to nic straconego. Możesz sam sobie skleić zbiorniczek 15x15x15 i zająć się pasjonującą hodowlą bojownika. Służę poradami, a i Tata coś mi podpowie to wspólnie rozmnożymy tę wspaniałą rybkę. Tak w ogóle, to moim zdaniem skromnym, rozmnażanie ryb to istota akwarystyki. Trzymanie rybek tylko po to aby się przyglądać szybko się nudzi. Zresztą sam zobaczysz że szybko kupisz większy zbiornik i zaczniesz się interesować takimi rybami jak Pyszczaki, Pielęgnice i Tilapie. A wracając do Neonek, możesz spokojnie wpuścić 5 sztuk, w takiej roślinności znajdą dla siebie miejsce i jakoś z Bojownikiem się pogodzą.
ps. Neon Inessa ma mniejszy czerwony pasek, czerwony ma przez całe podbrzusze. Neony czerwone większe rosną, i potrzebują troszkę innych warunków (ale to niewielka różnica). Tak na marginesie to są również Neony czarne i zielone. Neon Inessa ![]() Neon czerwony ![]() Neon czarny (Bystrzyk czarny) ![]() Neon zielony ![]()
07.12.2012, 09:56
Zakres temperatur jest nieco inny dla obu gatunków neona - Iness preferuje wodę chłodniejszą, czerwony potrzebuje cieplejszej, w Twoim zestawieniu sprawdzą się czerwone.
07.12.2012, 16:40
Ja odradzam dokładanie neonów. Lubią pływać w ławicy i potrzebują do ego miejsca. Nie wiem, jak z obgryzaniem płetw bojownika, ja pamiętam, jak to mój bojownik atakował neony (w ogóle moje bojowniki wszystko atakowały). Główny argument przeciwko neonkom to po prostu przerybienie akwarium i złe samopoczucie rybek, ale oczywiście zrobisz jak uważasz.
Co do trzymania bojownika w w zbiorniczku 15x15x15 - tak, ale tylko na czas tarła. Wiem, że niektórzy hodują bojowniki w małych kulach, a w wielu sklepach trzyma się je nawet w plastikowych kubkach, ale dla mnie to jest zwykłe męczenie tych zwierząt. Wiadomo, że jeśli bojek był pół życia trzymany w kubku, a później wpuści się go do akwarium, to on będzie tylko niemrawo "wisiał" w jednym miejscu, bo nie przywykł do ruchu. Bojownik wbrew pozorom też lubi sobie popływać i jeśli tylko ma gdzie, to chętnie z tego korzysta.
08.12.2012, 00:06
Przemyślę jeszcze te Neonki, ale jak moja plamiasta jest w ciąży to już absolutnie odpada.
Przedstawiam Wam za to dwóch nowych mieszkańców mojego akwarium. Dwie młodziutkie Ampularie. Nabyłem je dziś od hodowcy z Gumtree za 1zł/szt. ![]() ![]() Teraz jest dość różnorodnie. ![]() Znajomy już mi chciał ukraść jedną. ![]() |