Blachu82 napisał(a):Poza tym im mniej nawozu tym mniej glonów.Roślinki sadzić do żwiru bez dodatków?
Ps. Jak porządnie umyje akwarium to wrzucę fotki. A jak wy czyścicie szybę bo u mnie niezła przejrzystość ale do ideału brakuje?
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Zakup akwarium - porady
|
||
04.08.2013, 20:55
Blachu82 napisał(a):Poza tym im mniej nawozu tym mniej glonów.Roślinki sadzić do żwiru bez dodatków? Ps. Jak porządnie umyje akwarium to wrzucę fotki. A jak wy czyścicie szybę bo u mnie niezła przejrzystość ale do ideału brakuje? łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i... Signal napisał(a):Roślinki sadzić do żwiru bez dodatków?Niby żadnych nawozów nie potrzeba, ale jednak 4 rzeczy bym kupił. 1. Węgiel (jako jedyny nawóz). ![]() 2. CMF jak wspomniał Blachu ![]() To obok to sól akwarystyczna. Jako profilaktyka można używać, ale nie trzeba. 3. Aqua Safe (musisz to mieć, żeby oczyszczać wodę z chloru i metali ciężkich). Do kranówy nie możesz wpuścić rybek. ![]() Możesz lać wodę do wiadra i czekać dwa dni, ale kto by miał na to warunki. Do tego służy Aqua Safe. Na opakowaniu masz podane ile tego lać na ile litrów. Wystarczy Ci mała pojemność (najmniejsza buteleczka). 4. Bakterie nitryfikacyjne (wspomagają dojrzewanie akwarium) Akwarium powinno chodzić bez rybek około 10dni. Wszyscy będą Ci polecać dwa tygodnie, albo i więcej. U mnie moja 30stka dojrzewała 7 dni i wpuściłem już rybki. Do chwili kiedy mi akwarium pękło, nie miałem żadnych glonów. Nie kupuj bakterii firmy Sera. To ogromna porażka. Masz tu zdjęcie czego nie kupować: ![]() Jeśli chodzi o bakterie najlepsze są Microbe. Próbowałem juz wszystkich znanych firm i te okazały się nadzwyczajnie skuteczne: ![]() Bakterie nitryfikacyjne potrzebne Ci się do szybszego dojrzewania akwarium. Niedojrzałe akwaria mają problemy z przezroczystością wody. Zazwyczaj jest mętna. Dodajesz bakterie i masz lustro. ![]()
05.08.2013, 08:32
admin napisał(a):Możesz lać wodę do wiadra i czekać dwa dni, ale kto by miał na to warunki.Pamiętajmy, że on zakłada akwarium po kosztach, wiec chemia to dodatkowy wydatek. Mimo wszystko jednak polecam preparaty, które wiążą chlor rozpuszczony w wodzie. Akurat tego z Tetry co admin prezentuje nie używałem, ale chciałem. Mój wybór padł na Antychlor Tropicala. Używam tylko tego, ale też nie zawsze. Jak zależy mi na czasie, w innym wypadku wiadro stoi z wodą 12-24 godziny w pokoju, czasem podłączam stary brzęczyk i wkładam kamień do wiadra aby wodę mieszało i natleniało, co dodatkowo wytrąca chlor. Jednocześnie woda nabiera temperatury pokojowej, co jest bardzo istotne, gdyż przy podmianie ryby nie doznają szoku termicznego. Dostałeś stare akwarium, zapytaj czy nie maja starego natleniacza. Może też Ci się trafi.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
05.08.2013, 08:41
Blachu82 napisał(a):Dostałeś stare akwarium, zapytaj czy nie maja starego natleniacza. Może też Ci się trafi.Akwarium nie wygląda na stare od dostał je od kogoś ale ma 112 więc mu nie potrzebne i dał mi za zimnego lecha ![]() Natleniacza nie mam, ale dostałem dwa filtry zew/wew. Zewnętrzny 450l/h wewnętrzny 400l/h na razie będę używał wewnętrznego. To Resun CS - 400 Za chwile wybieram się po żwirki i roślinki zdjęcia wrzucę po południu. łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
06.08.2013, 00:14
Blachu82 napisał(a):wiadro stoi z wodą 12-24 godziny w pokojuNie no stary miałbym rozwód gwarantowany. ![]()
13.12.2014, 15:56
najlepiej to kupić akwarium 50litrów, nurzaniec amerykański, z 6 worków żwiru 5mm, filter wewnetrzny, grzałkę z regulatorem i jakieś żyworódki chodzby same gupiki to jakies 450zł by chyba było...
|