To już prawie 50 lat odkąd pokazał się na scenie, ja słucham go od ponad 30 lat i jeszcze mi mało. Moje ulubione płytki to "Hey Stopid" i "Trash", a nagranie choć tych ulubionych jest wiele, to chyba "Poison" i "Spark in the dark".
Black Sabath
Czy jest ktoś kto nie słyszał o tej kapeli, czy jest ktoś kto nie słyszał o jej wokaliście (małe sprostowanie najlepszym wokaliście). Jeśli tak to musi to być fan Disco - Polo (bez obrazy), dla mnie jest to kapela której słuchałem namiętnie. Katowałem nią swoich rodziców całymi dniami ze swojego kaseciaka, miałem nawet trzy winyle (i w dalszym ciągu je mam), a musicie wiedzieć że nie było łatwo coś takiego zdobyć, w latach 80-tych. Ulubiona płyta i nagranie, nie jestem w stanie się zdecydować.
"Paranoid" Starsza wersja z 1978
"Paranoid" Nowsza wersja
Nie było by Black Sabath, bez Ozzy Osbourna i nie było by pewnie Osbourna bez Black Sabath. Ostania Płytka Osbourna "Scream" i nagranko "Let Me Hear You Scream ". Chyba najlepsze z tej płytki.
I jeszcze jedna nutka "Let It Die " z tego samego krążka.
ACDC
Jak ja kocham ten zespół, a ileż wspomnień mnie z nim łączy. Nielegalne spotkania z kumplami w piwnicy, pierwszy dymek "Sporta", "Jabol". Oj chyba muszę zapalić.
Nazareth
Na takie bardziej intymne spotkania z koleżankami, Nazareth był świetnym wyborem. Przyciemnione światło, zasłonięte firanki, rodzice u znajomych (oby jak najdłużej).
Manowar
Manowar poznałem trochę później, chociaż zespół powstał w 1980 r, to ja tak naprawdę poznałem go i polubiłem w latach 90-tych, już po wojsku.
Na razie tyle, ale tematu jeszcze nie wyczerpałem i będę do niego wracał.