Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Największa bitwa polskich żołnierzy od czasów 2 wojny światowej
W Karbal było święto, w którym brało udział wielu pielgrzymów. Zaczęło się od zamachu. Duża eksplozja wstrząsnęła całym miastem. Zginęło kilkaset dzieci kobiet i starszych ludzi. Zaraz potem zaczęło się powstanie "Al-sadra". Pierwszym celem stał się ratusz, siedziba policji i więzienie nazywane "City Hall" broniły go odziały Polskie i Bułgarskie. Polacy zostali wezwani na miejsce z bazy "Juliet" Cały oddział broniących się Polaków wynosił 40 ludzi. Bułgarzy zajęli parter a nasze oddziały I piętro. Ratusz został oblężony ściśnięty w pierścieniu walki. W czasie walk część polskich żołnierzy musiała wyjechać pod ostrzałem w środku nocy spowrotem do bazy "Juliet" w celu uzupełnienia amunicji.

Sytuacja rozwinęła się tak dramatycznie, że polskie honkery musiały zawrócić do bazy "Charlie". Nikt nie przewidział aż tylu atakujących. Przez trzy nocę rebelianci prowadzili szturm na mniejsze liczebnie polskie i bułgarskie oddziały obronne, których było tylko 15 polskich żołnierzy, pielęgniarka i 8 żołnierzy bułgarskich z camp "Kilo". Ostatniego dnia oblężenia, do skrajnie wyczerpanych walką obrońców karbalskiego ratusza i wobec dramatycznego braku amunicji i żywności dotarli z odsieczą żołnierze z 18 Bielskiego Batalionu Desantowo-Szturmowego, był to jednocześnie koniec bitwy gdyż wykrwawieni rebelianci wycofali się.
Powstanie zostało rozbite a żaden z obrońców nie zginął. Nie obyło się bez rannych. Al-sadra zaznało wielkiej klęski. Zginęło wielu buntowników. Walki trwały łącznie od 3 do 6 kwietnia.

Pomimo rozmiarów bitwy oraz faktu zdecydowanego zwycięstwa nad przeważającym wrogiem, media w Polsce praktycznie nie informowały o tym wydarzeniu. Żołnierze nie otrzymali też żadnych odznaczeń. O bitwie stało się bardziej głośno dopiero we wrześniu 2008 wraz z pojawieniem się artykułu na jej temat w Gazecie Wyborczej, zawierającym wywiad z biorącymi udział w walkach polskimi żołnierzami. Po tym artykule i wielu innych, między innymi w Polsce Zbrojnej, niektórzy żołnierze zostali odznaczeni Gwiazdą Iraku, część żołnierzy dopiero zostanie odznaczonych. Proces jest prowadzony "cicho" ponieważ oficjalnie polscy żołnierze nie brali udziału w bitwie

Tutaj film, który pokazuje jak wyglądały walki:
  Odpowiedz
Zastanawiałem się i zastanawiam dlaczego nigdzie o tym nie ma mowy.
Trochę filmów na youtubie i praktycznie nic po za tym.
  Odpowiedz
Chodzi ci o to czemu nigdy o tym nie słyszałeś? No tak jak napisałem to była "tajemnica wojenna", której rząd nie chciał ujawniać ot tyle. Jak znam życie do do dzisiaj jest jeszcze wiele takich "misji" o których "cywile" nie wiedzą.
  Odpowiedz
Zwykły przykład jak obywatel naszego kraju jest robiony w ''bambuko''... ''Wyżsi'' (premier, prezydent...) ciągle nas okłamują, telewizja mydli nam oczy. W dzisiejszych czasach ludzie nie mają życia, żyją telewizją i kitem, który nam wciskają.
Państwo robi z nas głupie owieczki idące wprost na stado wilków.
  Odpowiedz
Mam dwóch kuzynów, którzy są zawodowymi żołnierzami to co nie co wiem, ale o Afganie.
  Odpowiedz
Afganistan to inna bajka. Sam nie wiem co jest gorsze bo mam znajomych co służyli i tu i tu a niektórzy w oby dwóch wojnach brali udział. I zdania są podzielone. Tak jak napisałem wyżej jeszcze dużo nie wiemy o tym co się dzieje na misjach. Sam poznałem kiedyś pewną niewiarygodną historię, która nadawałaby się do prasy właśnie z walk z Afganu, ale niestety nie mogę opowiedzieć o niej bo mógłbym narazić przyjaciela na jakieś problemy. Postaram się jeszcze wyszukać więcej takich informacji jeżeli będzie możliwość.
  Odpowiedz