Ja bym ci proponował oczyścić całe akwarium.
Nieproszony gość w akwarium
|
||
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
21.12.2012, 07:55
I zmienić dostawcę żwirku. Jestem przekonany, że jajeczka były stamtąd.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Jeżeli tak dalej będą się tobie adminie mnożyły, to jak już ktoś pisał będziesz musiał wyparzyć cały żwirek, akwarium (o ściany chodzi), no i inne elementy wyposażenia.
Jeszcze pozostają rośliny no i (chyba) ryby ale ich nie wyparzysz chyba w gorącej wodzie
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
21.12.2012, 13:45
Blachu ma chyba rację. Też tak myślę, że to żwirek, tym bardziej, że dostałem go jak był mokry w reklamówce. Gdzieś zatem leżał w wodzie i kto tam wie z czym w środku.
21.12.2012, 15:17
Pisałam wcześniej o "Helci" pogromcy ślimaków, może warto o tym pomyśleć adminie. Obawiam się że te wyławianie nic ci nie da, jak się zaczęło to już lipa. Zapewne skończy się na czyszczeniu i odkażaniu całego środowiska w akwarium. Żwirek trzeba będzie wygotować, nic innego nie poskutkuje, wszystkie urządzenia przemyć gorącą wodą, rośliny dokładnie przemyć. Będzie problem z kabombą, jeśli ślimaki będą się rozmnażały to będziesz musiał ją wyrzucić. Jest jeszcze jakiś środek chemiczny na ślimaki, ale on też nie gwarantuje 100% skuteczności. Niestety ale plaga się zaczęła i im szybciej zadziałasz tym lepiej, nie czekaj, bo to się będzie lawinowo rozprzestrzeniać. Mówiłam już te ślimaki to jak karaluchy, ciężko je wyplenić.
23.12.2012, 23:11
Chciałbym potwierdzić z kilkuletniej praktyki, że na ślimaki najlepsza jest bocja (np. wspaniała). Poza tym to piękne i niezwykle interesujące ryby. Kupiłem w celu "zlikwidowania" ślimaków, a później to już byłem w nich zakochany... Obecnie w jednym ze zbiorników prowadzę hodowlę ślimaków specjalnie dla bocji (bo w głównym akwarium nie ma już ani jednego ślimaczka) i co kilka dni dostają kilkadziesiąt sztuk do konsumpcji. No, ale 30 l to rzeczywiście za mało. Uwaga też taka - bocje równie skutecznie usuwają z akwarium krewetki, co nie zawsze jest pożądane.
No tak, akwarium 30l. jest zbyt małe dla jednej bocji, a te rybki są stadnym gatunkiem więc niestety odpada.
W sklepie zoologicznym widziałem bocję średniej wielkości, co tylko mnie utwierdziło w tym, że w moim akwarium ten stworek czuł by się jak za karę. Ale ładnie wygląda, choć na pierwszy rzut oka mało sympatycznie. Podobnie jak kiryski, ale jak już je masz w akwarium, nie wyobrażam sobie że mogło by ich nie być. Niestety kiryski nie jedzą ślimaków.
24.12.2012, 15:52
Tak Bocja juz była. Sama ja doradziłam ale to musiałoby byc gigantyczne akwa a solo jedna nie może być bo to stadna rybka. to pozostaje tylko helenka.
Oh, I’m not afraid to die for the other kind of love
Take me to church I'll worship like a dog at the shrine of your lies I'll tell you my sins and you can sharpen your knife Offer me that deathless death
24.12.2012, 23:26
Ślimaki sukcesywnie odławiam.
Teraz już przynajmniej 3-4 dziennie. Bezczelne ślimaki zaczęły się rozmnażać w kieliszku! Takie małe, a już robią takie rzeczy. Przykleiły do ścianek kieliszka taki przeźroczysty placek z kropkami w środku. Sprawdziłem w Internecie i faktycznie - będą młode. Do wiosny to ja tu będę miał chyba z 200 ślimaków. A akwarium systematycznie odławiam jak tylko zobaczę jakiegoś obcego na szybie. |