Nietypowy bot na chomika!
|
27.03.2012, 15:41
Nie używam botów bo zaśmiecają portal, ale zawsze jak coś nowego się w internecie pojawi to sprawdzam. Ostatnio trafiłem na tzw. ChomSender. Ten bot jest rzekomo do rozsyłania reklam na chomikuj, ale tak naprawdę jego cel jest inny. Dobrze wiem jak czyszczenie chomika z powtarzanych wiadomości może kogoś wkurzyć, ale nie spodziewałem się, ze doprowadzi to do napisania takiego programu. Celem programu jest zaraportowanie spamera administracji. Zalogowałem się w nim wpisałem tylko nazwę swojego chomika do listy zalogowałem się i włączyłem start. Wyskoczył tylko komunikat, że program zawiadomił administrację o moim planie taktycznym którym był spam i tyle. Dwa dni później otrzymuję wiadomość od administracji w związku z używaniem przeze mnie nieregulaminowego spamera. W wiadomości wyobraźcie sobie był przesłany screen z programu już po zalogowaniu co daje dowód na użycie spamera. Tłumaczyłem się tylko tym, że chciałem tylko sprawdzić czy rzeczywiście program działa i że wpisałem w listę tylko nazwę własnego chomika. Dostałem tygodniowy ban, ale dzięki rozmowie z autorem usunęli go po 3 dniach. Na dodatek facet twierdzi, że w programowaniu jest kompletnym amatorem i napisał go z pomocą internetu, aby udowodnić, że za takie coś nie warto płacić nawet grosza bo byle laik dzięki internetowi może taką prostą aplikację napisać. Ja mu wierzę, bo sam programuję jako kompletny amator, a nie jedną fajną aplikację już napisałem z pomocą zasobów internetu. Zachomikowałem ten program i umieściłem go w folderze "Niespodzianka dla Spamerów - Darmowy Sender Chomikuj". Teraz tylko patrzeć, aż inni spamerzy wpadną w tą śmieszną pułapkę. Myślicie, że to dobry pomysł?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i... swordancer napisał(a):Myślicie, że to dobry pomysł? Na pewno nie spotkasz się z aplauzem spamerów
27.03.2012, 18:32
Cytat:Zachomikowałem ten program i umieściłem go w folderze "Niespodzianka dla Spamerów - Darmowy Sender Chomikuj". Teraz tylko patrzeć, aż inni spamerzy wpadną w tą śmieszną pułapkę. Myślicie, że to dobry pomysł?dobry pomysł? to juz zwykłe chamstwo!
27.03.2012, 18:57
Coz, przynajmniej przyczyni sie on do czesciowego usuniecia spamerow z chomikuj.
Pomysl dobry, beda z niego ludzie
27.03.2012, 21:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.03.2012, 21:05 przez Swordancer.)
(27.03.2012, 18:32)chudzienki napisał(a): dobry pomysł? to juz zwykłe chamstwo! Dlaczego zaraz chamstwo?! Czy regulamin serwisu powstał tylko po to, aby zaszkodzić użytkownikowi? Chamstwem jest wpisywanie kogoś na pierwszej pozycji jakiejś głupiej spamerskiej listy i wysyłanie mu 5 głupich wiadomości z rzędu zaśmiecając chomika. Ja zawsze witam takich blokadą całkowitą na dzień dobry. Szkoda, że na chomikuj nie ma możliwości blokady zdublowanych wiadomości i autoblokowania shoutboxa dla chomika który używa takiego programu. Co do nazwy mojego folderu to mówi ona sama za siebie... "Niespodzianka dla spamerów", po użyciu programu będą wiedzieć, że nie popieram zaśmiecania chomika.
Naprawdę myślicie, że to jest klucz do rozwiązania zjawiska spamowania w chomikowych rozmowach? A czym według Was różni się wklejenie wiadomości w CHR pomiędzy tą wklejaną ręcznie, od tej wklejonej automatem? Według mnie jak ktoś nie wklei automatem, to za chwilę pojawi się tam osoba wklejająca wiadomości ręcznie. I co dalej?
Z punktu widzenia portalu Chomikuj.pl jestem w stanie zrozumieć poruszenie ponieważ tracą potencjalnego odbiorcę emitowanej reklamy wyświetlanej na portalu, ale nie rozumiem zbulwersowania Użytkowników, którzy przecież sami wklejają swoje reklamy w rozmowy chomikowe innym chomikom. Mi się wydaje, że Użytkownicy chomikowego portalu powinni już dawno zauważyć, że rozmowy chomikowe to nic innego jak tablice reklamowe i to czy ktoś blokuje kogoś za reklamy, nie ma tak naprawdę najmniejszego znaczenia. Nie lepiej po prostu wyłączyć rozmowy chomikowe na swoim profilu? Myślę, że w chwili obecnej to najlepszy antybot na Chomikuj.pl
27.03.2012, 21:33
Ja nigdy nie broniłem wysłania reklam do mnie, gdyby te boty wysyłały jedną reklamę wszystko było by ok, ale one walą jak z karabinku czasem po 5 naraz. Oczywiście, że administratorzy chomikuj dobrze wiedzieli do czego shoutbox posłuży, bo przecież inaczej nie był by taki duży, a już na pewno nie wyświetlał by html. Jednak u mnie gdy ktoś chce napisać konkretną wiadomość np. z pytaniem, to zwykle powtarzane wiadomości szybko wysuwają ją poza pole wyświetlania, a w tedy zwyczajnie nie mogę odpowiedzieć. Na dodatek spamer to spamer, na pw co jakiś czas dostaję coś podobnego:
Cytat:Mógłbym zaprosić tak świetnego chomika, jak Ty do mojej strefy VIP ? Cena to tylko 15 tys na stałe ! Zapraszam serdecznie Oczywiście, że nie oczyści to serwisu z autosenderów, ale muszę przyznać, że odwet też nie zaszkodzi. Być może któregoś dnia zostanie napisany sender który wykrada hasła i wtedy użytkownicy zastanowią się dwa razy zanim użyją czegoś takiego. Z drugiej strony sendery przecież już dawno mogły wykradać hasła, ale nikt jeszcze chyba nie wpadł na to, że może wypełniać pola textboxów które są połączone z klientem pocztowym który napisał haker (To ostatnie zdanie to tak dla refleksji). |