Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nowa funkcjonalność - chomikowanie całych folderów - czy to możliwe?
Czy można by chomikować od razu całe foldery ??

może nie umiem znaleźć tej funkcjonalności :( ... jeśli ona istnieje to będę wdzięczna za podpowiedzi gdzie jest ?.. i jak ją stosować ?

a jeśli jeszcze nie ma tej funkcjonalności to proponuję ją wprowadzić , bo

1. oszczędność czasu - byłaby bardzo przydatna dla początkujących przy budowaniu stron od początku, bo zamiast żmudnego klikania na plik po pliku można by od razu chomikować foldery , a tym samym wydatnie zaoszczędzić czas ;

chyba dla tych co mają już zaprowadzone stronki też by było to ułatwieniem

2. pomoc w reaktywacji konta - są osoby które przez jakiś czas nie zajmowały się swoją stroną i... "przeraża je" powrót bo to wile godzin pracy nad aktualizacją , ponowne chomikowanie ... czas potrzebny na to zniechęca wielu , a szkoda bo serwis jest tym atrakcyjniejszy im większy na nim "ruch" im więcej ma chomików

3. czasowa nieobecność przestałaby być problemem, jakiś wyjazd, urlop itp nie byłby już straszny , bo po powrocie w łatwy sposób uzupełniałoby się zbiory w spiżarniach

4. prostota i łatwość - to zalety niebagatelne a w świecie netu niemal bezcenne, bo łatwy i prosty sposób na rozbudowywanie stron oraz powiększanie zwartości chomikowych spiżarni pochwaliłoby chyba wielu

5. ograniczenia techniczne - być może są ale mi wydaje się , że by można je pokonać , bo wiadomo dla chcącego nic trudnego

no chyba iż zaniechanie prac nad taką funkcjonalnością jest celowym działaniem adminów , bo klikanie po plikach to większa aktywność na plikach , a to być może liczy się dla google..?

ciekawa jestem co WY o tym myślicie ??
Zapraszam - dla każdego mam coś ciekawego , a wszyscy odwiedzajacy są u mnie bardzo mile widzianymi :)

[Obrazek: 1logogosialimad.jpg]
  Odpowiedz
No ja już dawno o tym gdzieś pisałem że powinno to być możliwe.
Dlaczego? Przykład:
1. Tworzę folder z tapetami o motywach średniowiecznych.
2. Znajduję chomika co ma ponad 20 takich tapet w jednym folderze.
3. Aby mieć je wszystkie muszę chomikować jedną po drugiej a wolałbym zachomikować całość.
4. Gdyby nie było opcji chomikowania folderów to miło by było gdyby można było zaznaczyć
kilka plików (tak jak podczas kopiowania we własnym chomiku) i zachomikować je do siebie.
  Odpowiedz
Funkcja chomikowania całych folderów pojawiła się kilka minut temu.
To się nazywa szybka reakcja na sugestie użytkowników!
  Odpowiedz
Może i funkcja przydatna, ale jaki w tym sens? Masowe chomikowanie na ilość. Osobiście wolę mieć kontrolę nad tym co chomikuję, aby uniknąć denerwującego dublowania się plików. Może "hurtownikom" to się spodoba. Mnie nie jest to osobiście potrzebne.
  Odpowiedz
Prawdopodobnie następna niedopracowana opcja chomikuj...

Dlaczego?

Przed chwilą sprawdzałem chomikowanie całego folderu i co się okazało?
Zachomikowałem folder, który u chomika KrainaGrafiki miał 2 strony plików.

Co ujrzałem?

U mnie było 6 stron plików!

O co chodzi?

Chomikuj nie sprawdziło dokładnego działania nowej opcji.
A ta opcja prawdopodobnie chomikuje również pliki, które zostały wcześniej usunięte z chomika!
  Odpowiedz
Pewnie nad tym jeszcze pracują. Jak zwykle będzie to dopracowane po całej masie "spamu" do chomikowej pomocy. No cóż, jesteśmy użytkownikami i na naszych spostrzeżeniach rozbudowany i dopracowywany jest portal. Poczekajmy troszkę, a poprawią tę opcję w/g sugestii użytkowników.
  Odpowiedz
Dla uwiarygodnienia daję jeszcze ss:

Tu u chomiczka KrainaGrafiki:

[Obrazek: cz1t.jpg]

A tu u mnie:

[Obrazek: cz2.jpg]
  Odpowiedz
Moim skromnym zdaniem, taka opcja będzie mi przydatna przy chomikowaniu folderów zawierających wiele plików o niezbyt dużej zawartości MB i w sytuacji gdy jestem pewny że wiem co chomikuję. Chomikowanie całych folderów o zawartości nieznanej mi i tylko dlatego żeby chomikować w stylu "nie jakość a ilość" nie interesuje mnie.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
(17.03.2011, 16:32)david2505 napisał(a): A ta opcja prawdopodobnie chomikuje również pliki, które zostały wcześniej usunięte z chomika!
Jak pewnie możesz zauważyć, po prostu kilka razy kopiowane są te same pliki. Nie jest więc tak tragicznie - co więcej błąd występował tylko przy niektórych folderach.

Piszę "występował", bo support właśnie napisał mi, że problem już został usunięty.
  Odpowiedz
(17.03.2011, 16:14)halas napisał(a): Funkcja chomikowania całych folderów pojawiła się kilka minut temu.
To się nazywa szybka reakcja na sugestie użytkowników!

z (małym) zastrzeżeniem iż to będzie działało poprawnie to...

była to naprawdę bardzo szybka reakcja adminów na mój apel , a

jeśli sami wcześniej o tym myśleli to się cieszę iż moje pisanie upewniło ich

w tym , że to ciekawa i pożądana dla nas zmiana

tak czy owak .. należą się słowa podziękowania - co czynię ... :)

Zapraszam - dla każdego mam coś ciekawego , a wszyscy odwiedzajacy są u mnie bardzo mile widzianymi :)

[Obrazek: 1logogosialimad.jpg]
  Odpowiedz