Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nowa funkcjonalność - funkcja "ukryj chomika"
Saibo bo przez to chomikuj.pl traci tylko userów. Ja juz nie zliczę ile chomików usuneło swoje konta w ostatnim czasie.
  Odpowiedz
Sensity... myślisz, że administracja chomikuj.pl przejmuje się kilkoma skasowanymi kontami?
  Odpowiedz
(30.09.2011, 19:45)Saibo napisał(a): ...Czemu niby chomikuj ma nas chronić przed ZPAV i innymi tego typu?

Haha trafne pytanie Saibo. Chyba najlepsze w tym wątku.
Należało je zadać zaraz na samym początku zanim rozpoczęliście dyskusję
o ukrywaniu chomików w wyszukiwarkach ;)

Ukrycie chomika w wynikach wyszukiwania jest możliwe jak najbardziej.
Z plikami gorzej.
"Opcja" ta nie działała by jednak natychmiast. Aby dany chomik zniknął z indeksu
np. google musiało by upłynąć kilka dni choć może nawet szybciej z racji PR chomika.
Jeżeli zaś chodzi o wyszukiwarkę chomika, można zrobić tak, że profil zniknie z niej
natychmiast.

Nie rozumiem co masz Tony na myśli pisząc, że nie ma takiego komputera z taką mocą
obliczeniową.
Albo ja nie zrozumiałem tematu albo rozmawiamy jak w czeskim filmie.
Jeżeli jakaś strona znika z serwera, to kwestia czasu kiedy zniknie z indexu google.
Przecież sam dobrze o tym wiesz. Może niezbyt dokładnie przeczytałem Waszą rozmowę....

Nie mniej jednak cały ten pomysł ukrywania jest średni.
ZPAV czy inne instytucje dawno mają już swoje konta na chomiku i kogo mają
"namierzyć" to namierzą. Reklamujecie się przecież w "Chomikowych rozmowach".
Nic więcej nie trzeba aby do Was trafić.

(30.09.2011, 19:52)sensity napisał(a): Saibo bo przez to chomikuj.pl traci tylko userów. Ja juz nie zliczę ile chomików usuneło swoje konta w ostatnim czasie.

A wiesz ilu zyskało w ostatnim czasie? (pytanie retoryczne)

Odpowiedz
Adminie, wszystko się zgadza poza jednym - ukrywanie chomika i wszystkich linków do niego oraz usuwanie z indexu miałoby następować szybko - tak przynajmniej wywnioskowałem z pierwszego postu.

A zatem jeśli miałoby to następować szybko (powiedzmy do godziny) to jest to niewykonalne z punktu widzenia technicznego (moc obliczeniowa potrzebna do wykonania operacji).
Dajmy na to - dla jednego konta które ma 10 plików i powiązania w 10 miejscach (zachomikowane pliki u innych, index itd.), moc obliczeniowa potrzebna do natychmiastowego ukrycia i usunięcia wszystkich powiązań do konta wynosi 5,92Ghz (w przybliżeniu i policzeniu po najmniejszej linii oporu), teraz odpowiedzcie sobie sami jaka moc potrzebna by była do takiej operacji dla konta na którym jest 10 000 plików i tyle samo powiązań razy ilość kont które w danej chwili włączą opcję ukrywania chomika.

Jak myślicie dlaczego google nie usuwa z indexu linków zaraz po tym jak strona przestanie istnieć? Nie dlatego że mają nadzieję na to, że strona jeszcze się pojawi a ze względu na zmniejszenie zapotrzebowania na moc obliczeniową potrzebną do wykonania takiej operacji.

Teraz wystarczy sobie porównać zaplecze techniczne google i zaplecze chomikuj i macie odpowiedź na to czy da się taką opcję wprowadzić.

Jedyne wyjście dla takiej opcji to ukrywanie z procesem długoterminowym - wtedy można zlecić ukrycie naszego chomika a odpowiedni algorytm zrobi za nas resztę - powiedzmy w czasie 30 dni - takie coś jest wykonalne.

Myślę że temat został wyjaśniony i można wątek zamknąć żeby nie zaczął się offtop.
  Odpowiedz
(01.10.2011, 14:19)tonyviroos napisał(a): Jedyne wyjście dla takiej opcji to ukrywanie z procesem długoterminowym - wtedy można zlecić ukrycie naszego chomika a odpowiedni algorytm zrobi za nas resztę - powiedzmy w czasie 30 dni - takie coś jest wykonalne.

Myślę że temat został wyjaśniony i można wątek zamknąć żeby nie zaczął się offtop.

Właśnie chodzi o taką opcje, Tonyviroos nikt przecież w Pierwszym poście nie powiedział że ma to nastąpić zaraz po załączeniu tej opcji :D
  Odpowiedz
Ale żeby taka opcja miała sens to ukrywanie chomika musiało by działać w czasie rzeczywistym... hop i już.
  Odpowiedz
I tak opcja jest bez sensu, co niby osiągnęli byśmy używając takiej opcji ??
Jeśli chcielibyśmy ukryć chomika równie dobrze możemy go zablokować - efekt ten sam - nikt nie wejdzie na niego.

Koniec tematu.
  Odpowiedz