Tutaj masz informacje dotyczące kopii zapasowej wykonywanej ręcznie, skoro nawigacja w przeglądarce padła.
http://help.opera.com/Linux/9.60/pl/backup.html
Gdybyś nie mógł dowiedzieć się gdzie znajdują się wszystkie pliki przeglądarki potrzebne do wykonania kopii, to poszukaj po nazwach plików w google uwzględniając fakt, że to beta. Zapisz sobie gdzie te pliki powinny się znajdować, abyś później wiedział gdzie je nadpisać.
Lepiej jest naprawić coś niż zmieniać swoje preferencje co do wersji przeglądarek. Jeśli natomiast chcesz tylko przenieść pliki do wersji stabilnej, to po prostu odnalezione przez Ciebie pliki, o których wspominają na stronie Opery, a które należą do bety, nadpisz na wersji stabilnej. Jak cchesz spróbować naprawić, to pokombinuj tak...
Po zrobieniu kopii wspomnianych plików, usuń przeglądarkę, przeszukaj komputer w poszukiwaniu pozostałości po niej.
Nie wiem jakie będą ścieżki w becie, bo ja w ogóle nie mam na komputerze Opery.
partycja:\Program Files\Opera
partycja:\Documents and Settings\Nazwa konta\Dane aplikacji\Opera
Poszukaj też w "partycja:\Users\Nazwa_Usera\AppData\" pod hasłem Opera. Usuń wszystko, a później CCleanerem lub podobnym programem przeskanuj i oczyść komputer.
Jak już wszystkiego się pozbędziesz, to wyłącz wszystko co zbędne i zainstaluj przeglądarkę ponownie, oczywiście musisz mieć gdzieś zapisany plik instalacyjny. Jeśli po instalacji program dalej będzie działał niewłaściwie, to przeinstaluj sterowniki karty graficznej, jave, flasha, zobacz co instalowałeś tuż przed wystąpieniem problemu i pozbądź się tego, jeśli nic nie pomoże. Sprawdź też, czy nie masz oprogramowania ograniczającego prędkość sieci, np. do poprawy pingu itp. Miałem podobny problem z aplikacją mojej kary sieciowej i Chrome, co prawda zielonego i białego tła nie było, ale karty przeglądarki ładowały się b. długo i niekompletnie, nawet te z ustawieniami itd.