Optymalizacja systemu Windows XP
|
Od dłuższego już czasu komputer mi strasznie muli. Dzieje się tak zazwyczaj, kiedy mój system ma już trochę miesięcy. Im dłużej z niego korzystam, tym wolniej pracuje. Co zrobić, aby mój system pracował szybko i wydajnie? Nie chce co chwilę instalować systemu na nowo, dlatego proszę o poradę.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
12.10.2012, 16:54
Dołączam się do pytania. Mam ten sam problem.
12.10.2012, 16:58
Też się dołączam:-)
W temacie wątku jest błąd
[ Sygnatura usunięta przez moderatora. ]
12.10.2012, 17:10
Hmmmm Co na początek
Podajcie parametry waszych cykorów prędkości Ja polecę przeczyszczenie Komputera programem CCleaner
12.10.2012, 17:43
Przyczyn może być na prawdę bardzo wiele. Zapewne wasze komputery swoje lata świetności mają już za sobą. Świat idzie wciąż do przodu. Programy potrzebują większej mocy obliczeniowej. Przy wielu programach na komputerze nie starcza pamięci RAM, lub jest wykorzystywana maksymalnie. To samo tyczy się procesora. Jeżeli liczycie, że po jakiś zabiegach wasz komputer będzie jak nówka za dawnych lat, to muszę was jednak rozczarować. Być może dostrzeżecie jakaś poprawę, ale po jakimś czasie wszystko powróci do poprzedniego stanu. Koniec biadolenia, a więc do rzeczy.
- na początku radził bym zaktualizować swój system operacyjny, - zaktualizujcie także programy jakie używacie, - zaktualizujcie antywirusa i zróbcie skan systemu, - popierzcie program "Ashampoo WinOptimizer" z reguły wiem, że te programy za dobrze się nie sprawdzają, ale zawsze coś, - zróbcie sobie więcej miejsca na dysku, wywalcie wszystkie śmieci jakie są wam nie potrzebne, - polecam wam także defragmentacje dysku, w tym przypadku polecam program "Defraggler", - odinstalujcie zbędne programy, które są wam nie potrzebne, tutaj polecam program "Revo Unistaller", - wyłączcie sobie programy które włączają wam się wraz ze startem komputera, tutaj także przyda się program "Revo Unistaller", - zmieńcie sobie styl Windowsa, na zwykły bez żadnych bajerów Ode mnie to tyle, może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł. Powodzenia
21.10.2012, 21:00
Dodałbym jeszcze że możecie jeszcze wyłączyć zbędne usługi (polecenie "services.msc" w uruchom) oraz
zbędnych procesów (polecenie "msconfig" w uruchom). Jeszcze możecie zaktualizować sterowniki swoich urządzeń. Powinno choć trochę pomóc. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
21.10.2012, 21:43
A ja może dam rozwiązanie z innej beczki.
Pobierz sobie system operacyjny Malcolm Xp. Może system nie jest legalny, ale pracuje się na nim przyjemniej i bezproblemowo. Kolega ma ten sam system ponad 4 lata, i ani razu nie było potrzeby przeinstalowania tego. System sprawuję się bardzo dobrze na najmniejszych wymaganiach. Także polecam jak coś
21.10.2012, 21:54
gelmenn a na tym systemie wszystkie programy chodza?
21.10.2012, 21:59
Tak, wszystkie programy bez problemu chodzą.
W końcu jest to ''Xp'' |