Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
łyżka białego octu winnego
1/2 l oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
8 ząbków czosnku
sól, kilka ziarenek pieprzu
Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać.
Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.