Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Phishing na chomiku - bądź ostrożny!
(13.01.2012, 18:43)luzakkajojo napisał(a): Mi ktoś włamał się na konto i ukradł ok 50000 pkt dziwne bo nie podawałem nikomu żadnych haseł i nie wchodziłem na fałszywe strony.

Przeskanuj system, pewnie masz keyloggera.
Albo Twoje hasło było tak banalne że złamanie go zajęło kilka chwil
  Odpowiedz
tonyviroos napisał(a):Albo Twoje hasło było tak banalne że złamanie go zajęło kilka chwil

A jakiego typu hasła są najlepsze ?
  Odpowiedz
(17.01.2012, 17:04)chomik.roku.2012 napisał(a): A jakiego typu hasła są najlepsze ?

Zacznę od tego że nie ma hasła którego nie można złamać, są tylko takie których złamanie jest długotrwałym procesem.

Najlepsze hasło ta takie które będzie długie, będzie składać się z dużych i małych liter, będzie zawierać cyfry i znaki specjalne.
Hasło nie powinno być stosowane w kilku miejscach takie samo np. chomikuj, poczta, forum.

Jednak samo mocne hasło nie wystarczy, jeśli na komputerze nie ma zainstalowanego dobrego antyvirusa to na komputerze może zostać zainstalowany keylogger który przekaże hasło złodziejowi.

Należy również pamiętać aby nigdzie nie podawać hasła, nie używać programów typu dodawacz punktów (czy jak to się zwie) czy generator punktów bo to nic innego jak keyloggery.
  Odpowiedz
Jest jeszcze jeden sposób na wykradzenie loginu i hasła.

Przykład tu: http://chomikuj.pl/free20eu/chomik+messe...instal.rar

W pliku zanjduje się Trojan-PSW.MSIL.Agent.zy , który służy właśnie do tego celu.

Ma ktoś może pomysł co zrobić z takim użyszkodnikiem na chomikuj? Strapiony
  Odpowiedz
zgłosić administracji, oni go zablokują
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Ich odpowiedź:

Witam serdecznie,

jeśli plik ma inną zawartość niż w nazwie/opisie lub występują problemy z jego
odtworzeniem, bardzo prosimy o odnotowanie tego faktu w komentarzu do tego pliku,
w celu ostrzeżenia innych użytkowników, a także poinformowanie właściciela konta -
poprzez system Prywatnych Wiadomości Chomika. Właściciel konta jest pierwszą
osobą, która powinna w tej sprawie zainterweniować. W przypadku braku takiej
interwencji w ciągu 3 dni, bardzo prosimy o ponowny kontakt, najlepiej
odpowiadając na tę wiadomość.

Poza tym możemy polecić czytanie komentarzy do plików przed ściągnięciem, co może
pomóc w uniknięciu tego typu sytuacji w przyszłości.
Mamy nadzieję że nie będą się zdarzały, jednak to właściciele kont odpowiadają za
zawarte na nich pliki i nie możemy tego zagwarantować.
W razie problemów z wyjaśnieniem sprawy z właścicielem konta służymy pomocą.

W razie dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.

--
Pozdrawiam

Mateusz Detyniecki
Obsługa Użytkowników
Chomikuj.pl
Plik z chomika zniknął! :D
  Odpowiedz
Użytkownicy chomika - uważajcie na kolejną stronę wyłudzającą dane do logowania!
http://chomikujchomika.cba.pl

Nie logujcie się tam, nie podawajcie swoich danych. Po zalogowaniu Wasze dane zostaną przekazane hakerowi, a Was przeniesie na stronę główną chomika oczywiście bez zalogowania.
Info o stronie podesłał na SB nasz forumowy kolega Lucyfer.
  Odpowiedz
Strona długo sobie nie postoi. Wysmiewa
  Odpowiedz
Ale wiecie co mnie zainteresowało, to że logowałem się z pustego konta, a zalogowało mnie na tym swoim z pkt itp ;/ mam się bać o konto czy coś ??
  Odpowiedz
(03.05.2012, 07:09)Blachu82 napisał(a): zgłosić administracji, oni go zablokują

I go nie zablokowali Blachu
Tylko chomik usunął
ten program i po sprawie . A administracja , chyba śpi
  Odpowiedz