Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pilnie proszę o pomoc w matematyce
Mam do zrobienia zadanie a nie wiem jak to zrobić. Zadanie brzmi: Wyznacz równanie prostej l przechodzącej przez punkt P i równoległej do prostej k. Naszkicuj prostą l.
a)k:y=2x-7, P(2,1)
Proszę o pomoc w tym przykładzie, a z resztą przykładów powinienem sobie poradzić.
Z góry dziękuje.
  Odpowiedz
y=2x-7; P(2, 1)

1. Współczynnik kierunkowy szukanej prostej:

Dane są dwie proste w postaciach kierunkowych:

y=a₁x+b₁

y=a₂x+b₂

proste te są równoległe wtedy i tylko wtedy, gdy spełniony jest warunek:

a₁=a₂

---

a₁=2

a₂=2
  Odpowiedz
Czy to na pewną jest rozwiązanie tego przykładu ?.
  Odpowiedz
tak mi się wydaje, ale ja to noga z matmy jestem ;( mam nadzieję, że pojawi się Miss i mnie sprawdzi...
  Odpowiedz
Też mam taką nadzieje.
  Odpowiedz
Znalazłem takie same rozwiązanie to raczej na pewno dobrze
http://zadane.pl/zadanie/3844343
  Odpowiedz
Synonimie, podałeś współczynnik kierunkowy, ale nie wyznaczyłeś równania prostej l. :P

Współczynnik kierunkowy a = 2, a więc:

y = 2x + b

Podstawiamy współrzędne punktu P (2, 1):

1 = 2 ּ 2 + b
1 = 4 + b
- b = 4 - 1
- b = 3 | ּּּ ּ (- 1)
b = - 3

Równanie prostej l: y = 2x - 3
  Odpowiedz
Super Miss, zrobiłem co pamiętałem... a niewiele pamiętałem:( dobrze, że jesteś :)
  Odpowiedz
Dziękuję wam obydwóm za pomoc, nie dałbym rady bez was.
  Odpowiedz