Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pisze się "jakiś" czy "jakichś"
Witam ponownie - pisze się "jakiś" czy "jakichś"?
Która z form tego zwrotu jest poprawna?
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
  Odpowiedz
Proszę:

Cytat:Jakiś i Jakichś
Od pewnego czasu intryguje mnie poprawność słowa jakiś i jakichś. Która forma jest poprawna i w jakim przypadku? Jaka występuje między nimi różnica? Które z poniższych zdań jest poprawne?
1. Spotkałam jakichś znajomych.
2. Spotkałam jakiś znajomych.

Jakiś to zaimek nieokreślony w mianowniku rodzaju męskiego (w rodzaju męskonieżywotnym też biernik), np. „Pytał o ciebie jakiś pan”. Jakichś to dopełniacz lub miejscownik lm tego zaimka (w rodzaju męskoosobowym też biernik), np. „Szukali jakichś dokumentów”. Z dwóch podanych przez Pana zdań tylko pierwsze jest poprawne. Aby się nie pomylić i nie powiedzieć jakiś zamiast jakichś lub na odwrót, można na chwilę pominąć końcowe -ś, wybrać właściwą formę zaimka pytajnego, a następnie dokleić -ś, przywracając mu znów nieokreślony charakter. Na przykład: „Spotkałam jakich znajomych?” – „Jakichś!”.

— Mirosław Bańko, PWN
Źródło: poradnia.pwn.pl
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Matko co za definicja. Nie chcę tu nikogo obrazić, ale sądzę, że wiele osób nie będzie miało pojęcia o co chodzi.
Biernik, miejscownik liczby mnogiej, dopełniacz, rodzaj męskożywotny?
Haha, chyba najpierw należało by przypomnieć lekcję języka polskiego,
albo znaleźć jakiś (czy jakichś?) łatwiejszy sposób na wytłumaczenie tych zależności.
  Odpowiedz
Zawsze można założyć nowy wątek :) bądź użyć wyszukiwarki google :D
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Najprościej będzie chyba powiedzieć, że:
- słowa "jakiś" używamy tylko i zawsze w liczbie pojedynczej, np. "jakiś kolor", "jakiś chłopiec";
- słowa "jakichś" używamy tylko i zawsze w liczbie mnogiej, np. "jakichś dziewczyn", "jakichś kolegów".

Tak na logikę, przecież "jakiś znajomych" już nawet brzmi dziwacznie. ;)
  Odpowiedz
No teraz to jest zrozumiałe. O to chodziło. Dzięki :)
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
  Odpowiedz