Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Pizza z patelni
#1
Jestem osobą, która w tygodniu nie ma czasu stać przy garach. Jak mam gości w weekend- oczywiście, że zrobię coś fajnego i mogę poświęcić na to czas, jednak- jak wspomniałam- w tygodniu jestem fanką szybkich potraw.
Pizza z patelni to danie wypatrzone gdzieś w czeluściach internetu, czasem robię je na obiadokolację, a czasem do pracy (zależy, czy jestem w biurze i mam dostęp do mikrofali :)). Przepis odrobinę przerobiłam (ale nie gwarantuję, że gdzieś się on nie znajdzie w necie), ponieważ w oryginale była tylko mąka ziemniaczana. Myślę, że powstałaby klucha, za którą nie przepadam, więc moja wersja wygląda tak:

Składniki:
-ulubione składniki, które zwykle jemy na pizzy. U mnie:
pieczarki, papryka, czosnek, boczek. Wariacji jest wiele.
-żółty ser
-mąka ziemniaczana
-mąka pszenna
-1-2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
+ ulubione przyprawy, polecam dużo oregano.

Góra:
Składniki kroimy w drobną kostkę. Jeśli dodajemy boczek, pieczarki lub cebulę trzeba je najpierw podsmażyć.
Ser trzemy na tarce, a jeśli mamy go tylko w plastrach- kroimy go w drobną kostkę.
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę (u mnie to ok. 3/4 szklanki, wychodzi mi z tego półtorej dużej patelni). Wbijamy jajko i miksujemy. Do tego dosypujemy proszek do pieczenia. Kiedy jajko już się ubije dodajemy łyżkami mąkę- po tyle samo każdej. W zależności od tego, ile chcemy mieć ciasta regulujemy ilość składników. Dodajemy przyprawy wedle uznania i miksujemy. Zmiksowane ciasto musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego, na oko powoli spływać z łyżki. (Chodzi o to, żeby się nie rozpływało po patelni). Do tego dorzucamy wariacje składników, za wyjątkiem boczku w plastrach i odrobiny sera- boczek/wędlinkę kładziemy na wierzchu i posypujemy resztką sera.
Całość mieszamy łyżką. Farszu powinno być tyle, aby każdy składnik po zamieszaniu był pokryty ciastem.

Na nagrzaną, podlaną olejem (lub oliwą, smakuje lepiej) patelnię wykładamy łyżką placki naszego ciasta, ewentualną wędlinę kładziemy na placku, aby się przykleiła i smażymy z obu stron, aż pizza się zarumieni. Posypujemy resztką sera.
Dobrze smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Mam nadzieję, że przepis komuś się przyda, smacznego! :)

Jak będę mieć możliwość- zrobię i wrzucę zdjęcia step by step ;)
  Odpowiedz
#2
Jakiś miesiąc temu wygrzebałem przypadkowo taki przepis. Miałem bo przetestować, ale zapomniałem. ;)
Dzięki za przypomnienie i narobienie ogromnego smaku.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#3
Spoko sprawa, zazwyczaj też szukam przepisów jak najszybszych.
  Odpowiedz
#4
Brzmi smakowicie, aż mi ślinka cieknie. Chętnie zobaczył bym zdjęcia tej wariacji.
W najbliższym wolnym czasie postaram się sprawdzić ten przepis i ocenić B-).
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
#5
Ostatnio robiłem często pizze na omlecie. :D Świetne i proste danie! A jakie smaczne. :P

Ciasto robiłem inaczej. Moje standardowe składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mleka
szczypta soli

Z powyższych składników można zrobić także pulchny omlet beż żadnych dodatków. Wystarczy oddzielić żółtka od białek, ubić białka na pianę, dodać żółtka i mąkę przecedzoną przez drobne sitko, i resztę składników normalnie wrzucamy. (Robiłem, ładnie wyrósł, ale po wystawieniu na talerz opada, ale i tak jest smaczny.

Można stworzyć różne wersje ciasta wykorzystując: mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. (jeszcze tych składników nie testowałem).
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pizza na dowóz - Gliwice kilon 9 1 736 09.12.2015, 09:23
Ostatni post: kilon
  Pizza Margherita maggi102 0 1 278 02.05.2011, 17:28
Ostatni post: maggi102
  Pizza na chlebie tostowym Kucharek 2 2 943 07.03.2011, 21:39
Ostatni post: kerrax

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości