Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Po co wam konta Shell dla chomika?
Pytam ponieważ nie rozumiem sensu opłacania takich kont. Wywalicie kupę kasy na takie konta, a na dodatek żeby coś szybko pobrać z internetu musicie mieć konta premium w przeróżnych serwisach co wiąże się z kolejnymi opłatami. Mało tego... Za to wszystko prawdopodobnie zapłacicie więcej jak za szybki internet, który można sobie zamówić po rozwiązaniu umowy z dotychczasowym dostawcą. Najdziwniejsze jest jednak z tego to, że i tak na uploadzie na chomika nie zarobicie nic, a jak będziecie to w jakiś sposób robić i tak nie pokryje to waszych strat.
Jeśli jest jakiś sens, aby kupować konta shell, to proszę mi o tym napisać, bo może czegoś nie wiem.
  Odpowiedz
Nie, nie muszę płacić za konta. Mam konta na prywatnych trackerach, nie ściągam nic z warezów bo zasyfione, popsute i często nie działa. Mam trackery, plus strony oryginalne (xxx) - nic nie płacę, bo hasła są w necie (zresztą do tych od downloadu też są). Za shella płacę 40zł miesięcznie. To jest... 400 000 pkt. Albo godzina zabawy czymś innym. Nie zarobię na pokrycie tego? Nie na początku, ale nawet firmy inwestują na początku pieniądze spodziewając się zwrotu (a co dopiero zysku!) po bardzo długim czasie. Jak się chcesz bawić miesiąc, to faktycznie się nie opłaca.

A, powiedz mi jeszcze kto w warszawie oferuje gigabitowe łącza, chętnie się skuszę. :)

Cytat:i tak na uploadzie na chomika nie zarobicie nic, a jak będziecie to w jakiś sposób robić i tak nie pokryje to waszych strat.
Mój ulubiony tok rozumowania. To się nie uda, a jak się uda to ledwo ledwo a nawet jak to coś da, to za mało. Heh. :D
  Odpowiedz
swordancer napisał(a):Pytam ponieważ nie rozumiem sensu opłacania takich kont. Wywalicie kupę kasy na takie konta, a na dodatek żeby coś szybko pobrać z internetu musicie mieć konta premium w przeróżnych serwisach co wiąże się z kolejnymi opłatami. Mało tego... Za to wszystko prawdopodobnie zapłacicie więcej jak za szybki internet, który można sobie zamówić po rozwiązaniu umowy z dotychczasowym dostawcą. Najdziwniejsze jest jednak z tego to, że i tak na uploadzie na chomika nie zarobicie nic, a jak będziecie to w jakiś sposób robić i tak nie pokryje to waszych strat.
Jeśli jest jakiś sens, aby kupować konta shell, to proszę mi o tym napisać, bo może czegoś nie wiem.

Rozważ to, że nie każdy ma odpowiednie warunki techniczne aby mieć szybki internet na przykład chociaż te 10 MB/s
Natomiast internet radiowy ma przeważnie nałożony limit danych.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
W Warszawie pewnie są łącza światłowodowe, a poza tym zwykłe ADSL oferuje dość szybki upload w rozsądnej cenie no i mamy LTE (jeśli ma się dobry zasięg jest bardzo szybki i w dodatku tani). Rozumiem, że we wsiach może nie być dostępu do szybkiego internetu, a niektórzy mają średniowieczne karty sieciowe, ale wciąż uważam, że płacenie za coś co z reguły nie przynosi zysków na chomikuj jest bez sensu.

Termo napisał(a):Za shella płacę 40zł miesięcznie. To jest... 400 000 pkt. Albo godzina zabawy czymś innym

Jeśli sprzedajesz punkty, to twoja inwestycja może się szybko zakończyć banem lub wyzerowaniem punktów, a jak masz "zabawy" w których zarabiasz 40 zł w ciągu godziny, to podziel nią, bo może już dzisiaj zakończę studia i zacznę się bawić. :D

Świadomość tego, że jestem piratem nie narusza zbytnio mojego sumienia, ale gdybym miał na tym zarabiać, to już nie był bym lepszy od tych antypirackich firm co wydzierają kasę od ludzi. Oczywiście takie jest moje zdanie i tak trochę poza tematem.

Termo napisał(a):Mój ulubiony tok rozumowania. To się nie uda, a jak się uda to ledwo ledwo a nawet jak to coś da, to za mało. Heh.

Słuszna uwaga więc może doprecyzuję to co miałem na myśli. Jeśli liczysz na zysk po długoterminowej zabawie z pobieraniem, uploadem, shellami i innymi i wyrównasz, a nawet przebijesz dwukrotnie te opłaty zarobkiem, to stracisz na tym mnóstwo czasu, a i tak zarobiłbyś więcej roznosząc ulotki przez ten czas.

Jeśli jakimś cudem twoja inwestycja odniosła by ogromny sukces i zarobiłbyś duże pieniądze to gratulacje.
Wróćmy jednak na ziemię, to że tobie się udało byłoby tylko wyjątkiem, a myślę, że statystycznie ludzie na tym tracą i robią to dla popularyzacji chomika i żeby mić 100% własny upload itd...

Zaś sens tego wszystkiego opisujemy w TYM wątku stworzonym przez Vilandrę.
  Odpowiedz
Jasne, statystycznie ludzie na tym tracą. Statystycznie jeśli założę firmę to nie zarobię fortuny. Statystycznie jeśli 9/10 lasek mnie spławia to kolejna którą zaczepię też mnie spławi. Są ludzie opierający się na statystyce a są tacy, którzy po prostu widzą cel i wiedzą jak go osiągnąć.

Sposoby na szybką, małą, kasę są - jednorazowo. Gdybym mógł zarabiać na godziny po 40zł to sam olałbym chomika. :D

Ja np nie mogę mieć u siebie zadowalająco szybkiego internetu - gdybym mógł, korzystałbym. Skoro nie mogę zadowalam się shellem i poczekam rok na szybkie łącza domowe. No i nie korzystam z shella w każdym miesiącu - upload XXX i seriali ma tą zaletę, że pierwsze nie musi iść szybko z nowościami a drugie mogę wrzucać z domowego kompa (do seriali się nadaje). Więc powiedzmy - miesiąc shella, dwa przerwy. I tak w kółko.
  Odpowiedz
Termo napisał(a):Są ludzie opierający się na statystyce a są tacy, którzy po prostu widzą cel i wiedzą jak go osiągnąć.

To jest fakt, ale nie znając statystyk ludzie ryzykują i w tym tkwi sens tego wątku. Jeśli ktoś ma taki biznesplan jak twój, to po przeczytaniu tego wątku być może uświadomi sobie jaki w zasadzie ma cel, sens i szanse na to co zamierza zrobić. Nie wyskoczysz z okna wiedząc, że szanse przeżycia wynoszą 50%, a zyskać możesz 200 zł walające się po chodniku, które zaraz ktoś zgarnie. Statystycznie konta shellowe na chomika nie mają sensu, bo nie przyniosą zysku, chyba że robi się to dla czegoś innego i takie jest moje zdanie. Napisałem tylko, że dla mnie są one bezsensownym marnowaniem pieniędzy i jest mnóstwo tańszych rozwiązań dających podobny efekt. Ja nigdy kont shellowych nie miałem, większość plików mam zachomikowaną, a i opisów nie mam jakiś wypasionych w folderach, a gdybym sprzedawał punkty na allegro (czego nie robię i robić nie zamierzam!), to zarabiałbym teraz jakieś 45 zł miesięcznie. W konto ingeruję od roku.
  Odpowiedz
Ja wiem jakie mam szanse - albo mi się uda albo mi się nie uda. Albo osiągnę wyznaczony cel albo go nie osiągnę. Wszystko jest jasne i klarowne. I nadal chcę to robić, bo mi robienie tego sprawia frajdę. Cel przyda się przy realizacji kolejnych planów. Jeśli go nie osiągnę to nadal zostanie mi radość z tego co robiłem dążąc do niego. ;)
  Odpowiedz
(23.05.2012, 15:55)swordancer napisał(a): W Warszawie pewnie są (...) w rozsądnej cenie no i mamy LTE (jeśli ma się dobry zasięg jest bardzo szybki i w dodatku tani). Rozumiem, że we wsiach może nie być dostępu do szybkiego internetu, a niektórzy mają średniowieczne karty sieciowe, ale wciąż uważam, że płacenie za coś co z reguły nie przynosi zysków na chomikuj jest bez sensu.

Do Twojej wiedzy, internet LTE (czy w Plusie czy w T-Mobile) czyli internet
bezprzewodowy ma ograniczenia w transferze. Wyobrażasz sobie pobierać i
uploadować mieszcząc się w 25GB transferu / miesięcznego? Więc nie pisz takich
bzdur. Jeśli chciałbyś uploadować na chomika tym sposobem nie wiem czy 350 zł na
miesiąc by Cię poratowało ;)

Co do wsi i średniowiecznych kart sieciowych. W tej chwili internet radiowy jest w
stanie osiągnąć prędkość nawet 25 mb/s bez żadnych przycięć. Standardem kart
sieciowych (starszych 6-8 letnich komputerach) jest obsługa przynajmniej 100mb/s
więc nie wiem o co Ci chodzi. W dzisiejszym standardzie jest to 1 Gbit/s ale takiej prędkości w polsce nikt nie oferuje.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
A zakład że oferuje? Tu masz linka: http://moico.pl/oferta,internet.html
Co do shella to uważam, że shell jest potrzebny tym co wysyłają nowości np. gry, a tym co od czasu do czasu coś wysyłają nie jest on potrzebny
  Odpowiedz
(29.05.2012, 16:50)forumdc napisał(a): A zakład że oferuje? Tu masz linka: http://moico.pl/oferta,internet.html

Owszem tylko sprawdź dostępność.
Warszawa - "tutaj jeszcze nas nie ma"
Wrocław - "tutaj jeszcze nas nie ma"
Kraków - "tutaj jeszcze nas nie ma"

Ale fakt ktoś udostępnia ..
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz