Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Pochodzenie nazw potraw
#1
Każda potrawa ma swoją unikalną nazwę. Jedne biorą swoją nazwę od głównego produktu, z którego się składają, inne od nazwiska kucharza który je stworzył bądź miejscowości, w której powstały.

Jeśli pochylając się nad talerzem, ciekawi Cię skąd wzięła się nazwa potrawy, którą za chwilę zjesz, przeczytaj poniższy zbiór. Następnym razem zabłyśniesz w restauracji znajomością faktów, do których większość ludzi nie przywiązuje wagi.

Być może znasz inną potrawę i pochodzenie jej nazwy? Jeśli tak, dopisz ją.

Magdalenki - ciasteczka biszkoptowe wymyślone przez kucharkę króla Stanisława Leszczyńskiego - Magdalenę.

Kotlet pożarski - legenda mówi, że kolet ten został przyrządzony dla Mikołaja I, przez karczmarza nazwiskiem Pożarski. Potrawa tak posmakowała Mikołajowi I, że kazał on nazwać ją od nazwiska karczmarza i na stałe wprowadzić do swojego menu.

Sos beszamelowy - wynik kilkunastu lat pracy XVII wiecznego smakosza Luisa de Bechamel. Sosu tego Bechamelowi pozazdrościł sam Ludwik XV.

Pizza Margherita - powstała w 1889 roku na cześć królowej Margherity von Savoyen, żony Umberta I.

Ketchup - pochodzi od słowa Ketsiap, w chińskim dialekcie amoy, oznaczającego sfermentowany rybny sos.

Polędwica à la Wellington - książę Wellington, brytyjski bohater spod Waterloo był tak zachwycony filetem wołowym z pasztetem z gęsich wątróbek we francuskim cieście, że od momentu, kiedy spróbował tego dania nadano mu jego nazwisko.

Grahamka - wymyślona przez Sylwestra Grahama, amerykańskiego promotora zdrowego żywienia.

Paella - nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, które oznacza metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom.

Beef Strogonoff - książę Strogonoff, XIX wieczny rosyjski arystokrata przygotowywał u siebie "otwarte obiady". Na taki obiad mógł przyjść każdy, pod warunkiem, że był schludnie i elegancko ubrany. Podczas obiadów książę zachwycał gości daniem, które dziś znamy pod nazwą Beff Strogonoff.

Zrazy Nelsona - nazwę potrawy zawdzięczamy Angielskiemu admirałowi Haratio Nelsonowi, który znany był z zamiłowania do prostych, ale sycących potraw.

Tort Sachera - w roku 1832 młodemu kucharzowi Franzowi Sacherowi powierzono zadanie przygotowania nowego deseru dla księcia i jego gości. Sacher wpadł na genialny pomysł stworzenia tortu przekładanego marmoladą morelową, którego przepis do dziś jest najpilniej strzeżoną tajemnicą wiedeńskiego hotelu Sacher.
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości