Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pozycjonowanie a ilość folderów
Straszne .. To oznacza że muszę nazwy wszystkich e-booków zmieniać ?
Zastanawia mnie tylko dlaczego w takim razie generator generuje nazwy e-booków z tą środkową kreską ? Przecież nie robili by sobie pod górkę no chyba że inaczej się nie da.. Hmm Nie powiem aby to mnie zadowoliło ale wielki dzięki.

Jest jeszcze sprawa tych robotów .. Czy opłaca się dotykać coś co jest w sieci już długo na inną nazwę ? Jak rozumiem traci się cały czas - dajmy na to zmiana nazwy folderu na inny to tak ja by mu skasować pozycjonowanie wcześniejsze.. ?
  Odpowiedz
Nowe wypozycjonowanie przebiega dość szybko.
Nie znam się na tym ale gdy zmieniłem układ folderów na chomiku to po około dwóch miesiącach pliki już były wypozycjonowane przez roboty.

Nie wiem po co bawić się w zmianę nazw plików na te "z kreskami".
Wg mnie jest to zbędna zabawa.
Gdy wpiszę w Google nazwy swoich plików plus słowo chomikuj to na którejś pozycji od góry na pierwszej stronie znajdzie się bezpośredni link do mnie.
Moje nazwy na chomiku posiadają zwykłe spacje a mechanizm portalu chomikuj.pl zamienia je na znaki +.
  Odpowiedz
Temat pozycjonowania jest bardzo obszerny i długo by o nim pisać.
Odnośnie zmiany nazwy folderu to bywa różnie, czasami roboty zaindexują nową nazwę powiązując ją ze starą w ciągu kilku dni/tygodni a czasami trwa to kilka miesięcy. Czasami roboty indexują nową nazwę jako odrębny folder i tym sposobem jesteśmy wygrani bo wyniki dla dwóch różnych zapytań będą takie same.
Ogólnie nie poleca się zmiany nazwy już zaindexowanych plików bo traci się na pozycji w google.

Jak będę miał trochę więcej czasu to napiszę kilka poradników i opiszę częściowo proces pozycjonowania.
  Odpowiedz
Ja pozycjonuję pliki nieco inaczej.

Nie stosuję nazewnictwa bo do czasu pojawienia się niniejszego wątku nie wiedziałem o czymś takim.

Gdy posiadam coś na chomiku to wpisuję nazwę tego czegoś w Google i wyskakują mi wyniki - szukam tego pośród wyników na pierwszej stronie.
W wynikach są linki do stron warezowych, do for tematycznych, do portali z plikami itp.
Zawsze na 50% for tematycznych można coś wrzucić.

Przykładowo ktoś na jakimś forum pyta o plik który tylko ja mam bo na przykład mam ten program czy tą grę i sobie taki plik umieściłem na chomiku - jest to jakiś ważny dla kogoś plik.
Nikt nie ma tego pliku lub forumowicze podają linki do zagranicznych portali gdzie za dostęp trzeba płacić a plik waży kilka mega.
To pomimo że wątek jest stary dopisuję swoją odpowiedź z linkiem do mojego chomika i jest OK.
Potem dostanę Warna od Moderatora za wykopywanie starych wątków ale jest to mój pierwszy i ostatni Warn na tamtym forum.
Wątek zostaje zablokowany a ja się cieszę że już nikt więcej nic nie dopisze :D bowiem tylko moja ostatnia odpowiedź w tamtejszym wątku jest dla wielu czytelników satysfakcjonująca gdyż nawet posiadacze zwykłego konta na chomiku mogą ten plik pobrać za darmo bez dodatkowych opłat aktywacyjnych.

Dodam że pomimo że moje pliki nie są wypozycjonowane na samej "górze" to wątki niektórych for owszem są zatem nie ma co tu się wiele rozpisywać. Po prostu moje pliki są jakby umieszczone w wypozycjonowanych wątkach for tematycznych i to mi w zupełności wystarcza.

Oczywiście nie pozycjonuję wszystkiego bo jest to zbyt pracochłonne.
Pozycjonuję jedynie pliki które są najbardziej poszukiwane i ewentualnie szukam nowych plików typu: "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" ;)
  Odpowiedz
Sposobów jest na pewno cała masa,
choć by wiele stron do darmowego pozycjonowania..
Twój sposób Skrzypas ma coś w sobie hm.
A tak konkretnie Tony - jak uważasz na ile mi to pomoże
jeśli pozmieniam te środkowe kreski bo na pewno to czasochłonne..
Jeśli one naprawdę łączą to działają jak by przeciw pozycjonowaniu tak.
  Odpowiedz
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć na ile Ci to pomoże i czy w ogóle pomoże ponieważ jest wiele czynników które mają wpływ na pozycjonowanie.
Nie ma czegoś takiego jak przeciw pozycjonowanie, są tylko lepsze i gorsze efekty pozycjonowania, jeśli do tej pory taki sposób opisywania folderów Ci wystarczał to nie musisz nic zmieniać, jeśli natomiast chcesz spróbować coś zmienić to nie rób tego od razu na wszystkie foldery tylko na kilka wybranych i po 2 miesiącach sprawdź efekty, jeśli będzie duża różnica to wtedy mienisz wszystkie opisy.
  Odpowiedz
Ogromne dzięki za pomoc,
Tak właśnie zrobię z tymi folderami i za kilka miesięcy zamieszczę swoje obserwację :D

A jeśli coś ważnego w temacie komuś się narzuca niech piszę.

Pozdrawiam Michał .
  Odpowiedz