Prawa autorskie
|
06.02.2011, 00:18
To pewno im dam, mam przeczucie że mnie ktoś podp..... w ramach walki z "wiatrakami", nie będę dłużny, dlaczego ktoś ma zbierać punkty za ten plik, u mnie ściąganie szło całkiem przyzwoicie, przez niecały miesiąc nazbierało się tego około 20 szt a plik "waży" ponad 400 mb.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Jak autor lub wydawca który posiada prawa autorskie, wskaże plik administracji portalu, wówczas zablokują Ci ten plik. Podobno blokują też od razu w całym portalu, ale jak widać na Twoim przykładzie - tak nie jest.
Rozumiemy zatem, że zablokują nam plik - jak właściciel wskaże go jako nielegalnie rozpowszechniany. Żeby zablokowali go na innych chomikach - musiał byś zabawić się w "uprzejmie donoszę" co muszę przyznać jest mocno praktykowane na chomikuj. Nadmienię jeszcze jak już poruszyłeś ten wątek, że wszystkie osoby które mają wklejoną notatkę, że właściciel chomika nie odpowiada za ściąganie plików z jego chomika, że należy je usunąć w ciągu 24godz itd itp nie mają żadnej mocy prawnej i tylko zaśmiecają Wasz profil. Chomikuj.pl wspomina nawet o tym w informacji o prawach autorskich: Cytat:Czy jeśli umieszczę informację o tym, że pliki są chronione prawami autorskimi, mogę je legalnie opublikować?
06.02.2011, 08:27
Adamie, pobiegałem trochę po chomiku, znalazłem plik który u mnie zablokowano na 1 chomiku - zachomikowany ode mnie.
Mogę go pobrać na dysk. Zachomikowałem do siebie, jest znaczek C w kółku z info, że wydawca w chwili obecnej nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tego pliku i że jest widoczny tylko dla mnie. Jest cała masa plików o podobnym tytule i treści, różniąca się od mojej wielkością pliku i prawdopodobnie formatem poszczególnych utworów. Poczekam na rozwój wydarzeń. Miłej i spokojnej niedzieli.
21.02.2011, 11:51
Cytat:skrzypas napisał(a): Jeszcze im podpadłem bo miałem nielegalny plik ale usunąłem z niego prawa autorskie i teraz mogą mi skoczyć i dobrze o tym wiedzą. Też mam problem z prawami autorskimi i nie wiem czy po prostu usunąć te pliki czy może jest jakiś inny sposób na usunięcie tej "spiralki" obok pliku. skrzypas możesz mi powiedzieć w jaki sposób usunąłeś z pliku prawa autorskie?
Witam.
Usunąłem mojego posta tylko dlatego że pomaga w łamaniu jakichś tam praw na portalu chomikuj.pl Nikt mnie do tego nie zmuszał i sam dobrowolnie podjąłem taką decyzję. Jeśli ktoś chce wiedzieć co tu było napisane to musi mnie bardzo o to poprosić na PW. Abym się zgodził musisz mi udowodnić że jesteś godzien posiadania takich informacji. Jednakże aby pozostała spójność między postami ujawnię że w moim przypadku chodziło o poradnik w pliku PDF. Pozdrawiam.
21.02.2011, 14:08
Ja też mam problemy właśnie z poradnikiem w pdf.Spróbuje zrobić tak jak piszesz i zobaczę jak będzie.Dzięki za pomoc.
07.03.2011, 15:41
No i znowu ewidentnie ktoś na mnie zakapował.
Szkoda że nie mogę oficjalnie klnąć bo byłoby tego sporo. Komuś wyraźnie się nie spodobało że mam te pliki. Tym razem nie jeden a pięć plików mam zablokowanych. I znowu muszę się męczyć z ich przerabianiem. No masakra. Nie dadzą człowiekowi spokojnie łamać prawa.
07.03.2011, 15:59
Skrzypas, jakie pliki Ci zablokowali? Muzykę, poradniki, książki ... czy coś innego?
07.03.2011, 16:10
Poradniki w PDF.
PS. Oczywiście zrobię tak jak poprzednio ale jest to masa roboty. Kilka zarwanych nocek. |