Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
19.10.2011, 19:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2011, 19:39 przez aisha.)
(18.10.2011, 14:49)Kubuś73 napisał(a): Dane userów chomikuj(IP itp) są na serwerach na CYPRZE jeśli prokuratura wyda nakaz udostępnienia tych danych chomikuj nie ma obowiązku ich udostepniać
Podaj podstawę prawną na potwierdzenie swoich słów, aby uwiarygodnić swoją
wypowiedź. Kolejny raz widzę jak się bezpodstawnie wymądrzasz i nic z tego nie wynika.
Nie zrozum mnie źle, ale jak już zabierasz głos, wypowiadaj się rzeczowo i pisz "po polskiemu" ;P
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
Kubuś73 Serwery nie są na CYPRZE A I TAK TO NIE MA ZNACZENIA
mam nadzieję że administracja chomika coś wymyśli żeby nas jakoś uchronić przed prawnikami to też leży ich interesie bo jak nas nie będzie to chomika też
20.10.2011, 13:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2011, 18:06 przez Szymon.)
(19.10.2011, 19:37)aisha napisał(a): Podaj podstawę prawną na potwierdzenie swoich słów, aby uwiarygodnić swoją
wypowiedź. Kolejny raz widzę jak się bezpodstawnie wymądrzasz i nic z tego nie wynika.
Nie zrozum mnie źle, ale jak już zabierasz głos, wypowiadaj się rzeczowo i pisz "po polskiemu" ;P
Kochasz się we mnie???? Bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć naskakiwania na moją polszczyznę. Po co Ci podstawa prawna??? Wystarczy max 6 szarych komórek. Jeżeli właściciel portalu chomikuj przeniósł się na Cypr nie podlega polskiemu prawu. Co tu tłumaczyć ??? Nikt się nie wymądrza. Zwyczajnie piszę a ktoś z OZN mnie wciąż atakuje.
Kubuś73 napisał(a):Po co Ci podstawa prawna??? Wystarczy max 6 szarych komórek. Jeżeli właściciel portalu chomikuj przeniósł się na Cypr nie podlega polskiemu prawu. Co tu tłumaczyć ???
Podaj taki argument w sądzie. Na pewno Tobie do obrony to wystarczy.
Obawiam się jednak, że pozostali internauci mogą mieć z tym problem.
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
W jakim sądzie?? Sprawa nie ma jak trafić do sądu. W jaki sposób kancelaria ma wytłumaczyć sposób zdobycia informacji?? Powiedzą, że ukradli i tym samym ich materiał dowodowy staje się dowodem przeciwko nim. To są dane osobowe wrażliwe( polecam zapoznać się z tym pojęciem)dostęp do tychże danych można mieć tylko i wyłącznie na mocy postanowienia sądu, którego to postanowienia nie posiadają.
Ale to zamotane z tym ściąganiem:-) Jakby płyty i generalnie twórczość artystów była w miarę tania i powszechnie dostępna to ja bym wolał mieć oryginał ze wszystkim,a nie jedynie mp3.
A czy ktoś mnie oświeci,czy jak ściągam coś z rapidshare'a, hotfile'a,fileservera czy megauploada to jest wtedy to P2P(peer to peer)? Odkąd pojawił się internet z plikami muzycznymi to zaczęła spadać sprzedaż płyt na świecie - pamiętacie proces Larsa Ulricha z Metalliki z Napsterem?
marcin1979 napisał(a):A czy ktoś mnie oświeci,czy jak ściągam coś z rapidshare'a, hotfile'a,fileservera czy megauploada to jest wtedy to P2P(peer to peer)?
Ściągać możesz i nie jest to p2p.
P2p to sieć wymiany plików pomiędzy Użytkownikami jak np. Kaza, emule itp...
marcin1979 napisał(a):pamiętacie proces Larsa Ulricha z Metalliki z Napsterem?
Nic mi na ten temat nie wiadomo. Powiedz coś więcej.
Widzę że sprzeczacie się o coś o czym nie macie pojęcia.
Kubuś73 - to że chomikuj znajduje się na Cyprze nie znaczy że nie podlega polskiemu prawu (jeśli prowadzi działalność w Polsce to podlega poniekąd prawu polskiemu), sprawa z lokalizacją serwerów nie ma wiele wspólnego z nakazem wydania logów serwera (różni się jedynie procedura wydawania nakazu).
Aisha - widzę że lubisz naskakiwać na wszystkich w koło ale nie widziałem jeszcze Twojego rzeczowego posta, jeśli udzielasz się tylko po to żeby na kogoś naskoczyć to sobie daruj.
Powiem Wam tylko tyle, zdobycie waszego IP wcale nie jest takie trudne jak się Wam wydaje, w większości przypadków użytkownicy sami przekazują swoje IP "prawnikom" wysyłając do nich maile w odpowiedzi na zaczepki poprzez PW na chomiku.
Taki prawnik wysyła jakąś wiadomość która nie ma poparcia prawnego tylko po to aby użytkownik się odezwał za pośrednictwem poczty elektronicznej i tym samym wysłał mu swój adres IP (adres jest pozyskany legalnie), dodatkowo odpowiedź na takie pismo jest traktowana jako pośredni dowód na to iż osoba odpowiadająca na wiadomość z chomika jest jego właścicielem co stanowi podstawę do złożenia wniosku przeciwko tej osobie.
Potem sprawa jest prosta, prokuratura występuje do sądu o nakaz wydania logów serwera i zabawa się zaczyna.
To tak w wielkim skrócie, oczywiście nie zawsze tak jest i nie zawsze musi się to skończyć w sądzie.
tonyviroos napisał(a):Taki prawnik wysyła jakąś wiadomość która nie ma poparcia prawnego tylko po to aby użytkownik się odezwał za pośrednictwem poczty elektronicznej i tym samym wysłał mu swój adres IP (adres jest pozyskany legalnie)
Zgadzam się z tym. To jedna z metod pozyskania IP w legalny i bardzo prosty sposób.
Każda wiadomość wysłana za pomocą klienta poczty zawiera w sobie takie dane.
Nie jestem jednak pewien jak to wygląda przy wysyłaniu wiadomości bezpośrednio z serwera bez klienta poczty.
Nie sprawdzałem.
(30.10.2011, 15:36)admin napisał(a): Nie jestem jednak pewien jak to wygląda przy wysyłaniu wiadomości bezpośrednio z serwera bez klienta poczty.
Nie sprawdzałem.
Prawie tak samo jak wysyłając z klienta poczty z tą jednak różnicą że pierwszy w kolejności jest wysyłany adres serwera poczty a w szczegółach znajduje się adres IP użytkownika.