Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prawo jazdy kategorii B+E
Witam Was serdecznie. 
Robię prawo jazdy kat B, ale mam profil PKK na B oraz B+E ponieważ chcę jeździć busem z dużą przyczepką oraz lawetą. I teraz pytanie do Was. 
Chodzi mi o takie coś: 
[Obrazek: 821113191_4_1080x720_wynajem-laweta-auto...rev002.jpg]
Czy prawo jazdy kat B+E pozwoli mi przewieźć dwa samochody w takim połączeniu? Chcę sprowadzać samochody z Niemczech, akurat mam na Bawarii rodzinę, i już sprowadzaliśmy pojedyncze sztuki, więc jestem ogarnięty w temacie. Ale chodzi mi oto, czy B+E pozwoli mi na taki zestaw. Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
  Odpowiedz
Kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t . Rzeczywista masa całkowita ciągniętej przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego. Czyli wszystko wskazuje na to, że B+E pozwala na kierowanie zespołem pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej do 7 t, aczkolwiek nie znam wyjątków. No i fakt, trzeba spełniać te warunki odnośnie proporcji.
  Odpowiedz
Czyli mam rozumieć, że jeżeli samochód z lawetą nie przekroczy 3.5t oraz przyczepa z autem 3.5t to obowiązuje na tym prawie jazdy tak?
  Odpowiedz
Pojazd, którym chcesz ciągnąć przyczepę nie może ważyć więcej jak 3,5 t razem z ładunkiem, czyli jak Twoja laweta waży powiedzmy 2 t, a na pace masz pojazd o masie 1 t, to mieścisz się w granicach, bo całość waży 3t + masa ewentualnych rzeczy, które wieziesz dolicza się do tej sumy. Teraz chcesz podpiąć przyczepę. Masa przyczepy razem z pojazdem który chcesz na nią władować nie może być cięższy niż ok. 3t. Czyli do 3.5 tony na lawetę z ładunkiem i do 3.5t masy przyczepy z ładunkiem oczywiście uwzględniając masę rzeczywistą, czyli, Tobą, pasażerem i rzeczami, ładunkiem, nie powinieneś przekroczyć 7t, przy czym naczepa z ładunkiem nie może być cięższa od pojazdu z ładunkiem.
  Odpowiedz