Czy kolega gdzieś napisał, że nie używał Google szalony?
Zapewne kolega ma problem dlatego, że bez możliwości zalogowania, wejście w tryb awaryjny systemu nie jest takie proste, przynajmniej w Windows 8. Będziesz potrzebował płyty z systemem, bo w Windows 8 zdążenie z wciśnięciem F8 graniczy z cudem, bo system szybko się uruchamia, a skoro system przy uruchamianiu nie wykrywa Ci problemu, będziesz musiał uruchomić albo narzędzie do rozwiązywania problemów, albo tryb awaryjny i utworzyć nowy profil lub ostatecznie spróbować przywracania systemu. Musiał się uszkodzić jakiś plik, a nie masz profilu online i system inaczej się nie zaloguje. Możesz spróbować przyciskać klawisz F8 podczas uruchamiania, ale nie wiem czy zadziała tak łatwo, ja kiedyś męczyłem się z tym godzinę i dopiero zaskoczył. W odpowiednim menu wybierzesz tryb awaryjny.
Jak uda Ci się wejść w tryb awaryjny, to tutaj jest rozwiązanie problemu:
http://support.microsoft.com/kb/947215/pl
Niestety największy problem będziesz miał właśnie z wejściem w tryb awaryjny, bo Microsoft pod tym kątem dał d**y po całości. Aby go uruchomić musiałbyś się zalogować, a awaria to uniemożliwia, a to tylko początek paradoksów. Z płytą systemową powinno pójść łatwiej, masz ją?