Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Problem z wydajnością
Mam taki problem, z którym nie mogę sobie poradzić od pół roku. Chodzi o to że dawniej grałem na laptopie przykładowo w Gta IV na prawie maksymalnych detalach na takim sprzęcie:
Windows 7 home premium 64 bit. (oryginalny)
4.0 GB ram.
Procesor: Intel Core i5-2430M CPU 2.40 GHz
Karta graficzna: Intel® HD Graphics 3000.
Nvidia Geforce GT540M

A od czasu gdy robiłem format systemu coś się skopało i Gta IV chodzi płynnie tylko na minimalnych detalach. Zrobiłem dziś test wydajności gry i wygląda następująco:

Statystyki gëówne
Úrednia iloúç FPS: 40.39
Czas wyúwietlania: 36.55 sek
Zuöycie procesora: 82%
Zuöycie pamiéci RAM: 64%
Zuöycie pamiéci GPU: 36%

Ustawienia graficzne
Rozdzielczoúç: 1366 x 768 (60 Hz)
Jakoúç tekstur: Niska
Jakoúç cieni: Wyëáczone
Jakoúç odbiç: Wyëáczone
Jakoúç wody: Niska
Filtrowanie tekstur: Trójliniowe
Gëébia cieni: Wyëáczone
Zasiég widzenia: 25
Iloúç detali: 31

Sprzét komputerowy
Microsoft Windows 7 Home Premium
Service Pack 1
Karta graficzna: Intel® HD Graphics 3000
Wersja sterownika grafiki: 9.18.13.1070
Karta dôwiékowa: GBo[niki (Realtek High Definition Audio)
Intel® Core™ i5-2430M CPU @ 2.40GHz

Identyfikator testu: TLAD-Benchmark.cli

Gdyby ktoś pomógł mi rozwiązać ten problem bym był mu ogromnie wdzięczny.
  Odpowiedz
Problem tkwi tu:

(12.01.2013, 21:31)Movies-HD napisał(a): Sprzét komputerowy
Microsoft Windows 7 Home Premium
Service Pack 1
Karta graficzna: Intel® HD Graphics 3000
Wersja sterownika grafiki: 9.18.13.1070
Karta dôwiékowa: GBo[niki (Realtek High Definition Audio)
Intel® Core™ i5-2430M CPU @ 2.40GHz

Jest to zintegrowana karta graficzna na procku.
Napisałeś że posiadasz GeForce GT540M lecz nie widzę aby Ci ją wykrywało,
widać że najprawdopodobniej nie wgrałeś sterowników i gry działają na
zintegrowanej (co jest dziwne ponieważ po włożeniu karty do portu PCI
powinna się przełączyć na tą właśnie kartę).

Na początek wgraj te sterowniki i zrób ponownie test.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Dodatkowo przeczyść komputer CCleanerem, chyba że to zrobiłeś. Za niedługo coś dodam, chyba że mnie wyprzedzi ktoś.
--------
By nie robić spamu. Napiszę tu. Nie odzywał bym się gdybym ja nie miał racji i nie zobaczył Twojego posta ProcekAMD, takim specjalistą byłem w podstawówce. Wiem że mało napisałem i jeszcze czekam na rozwój sytuacji.
Więc gratuluje za to że mnie strollowałeś :D
  Odpowiedz
@up
Nie znasz się to nic nie pisz.
Więc sprawa wygląda tak
Wgrywasz stery nvidii
ustawiasz główny procesor graficzny "Procesor graficzny nVidia o dużej [kłamstwo :D] wydajności". I to samo z procesorem phyx x
[Obrazek: ProcekAMD.gif]
  Odpowiedz
Spoko tylko że ja te sterowniki mam zainstalowane. Na samym początku instalowałem sterowniki do Intela a potem do Nvidii. Rejestr mam czysty bo CCleanerem czyściłem go. Moim zdaniem to jest wina procesora bo przy teście wydajności w Gta IV ma zbyt duże zużycie. Nie wiem za co tak jest. Może mam sterowniki nieaktualne od Intela?
  Odpowiedz
Daj skan z Menedżera zadań Windows
Dokładnie jeśli chodzi o procesy. Oraz wydajność (parę minut).
Co do karty to... Zobacz czy dobrze jest podpięta pod piny na płycie głównej. I spróbuj z tymi sterownikami. Powiem że czuje się bezradny trochę ...
  Odpowiedz
A jak zrobic skanowanie w menedżerze zadań?
  Odpowiedz
Sterowniki do karty nie zainstalują się jeśli karta nie jest podłączona, więc karta jest sprawna. Pytanie brzmi czy jesteś pewien, że gra nie używa zintegrowanej karty zamiast Geforca (mało prawdopodobne)? Drugie brzmi czy problem dotyczy tylko GTA IV? Trzecie - Czy nic innego nie obciąża pracy procesora poza grą?
  Odpowiedz
Znaczy zrzut ekranu zrób (screen)
  Odpowiedz
Swordancer- Problem dotyczy nie tylko Gta IV przykładowo Minecraft. Grałem wcześniej w niego i szedł ładnie średnio 100 fps'ów a teraz są takie ściny że dochodzi nawet aż do 50 fpsów. Drugi przykład Assassin's creed revelations chodził ładnie bez ścin a teraz gdy wejdę na jakiś wysoki budynek i wszystko widać to normalnie nie idzie grać.

Odpalałem grę raz z kartą Geforce a raz z zintegrowaną ale bez różnicy. (Ustawienia zmieniałem w palenu Nvidii).

Gdy włączam grę nic nie obciąża procesora poza samą grą. Wszystkie inne programy są wyłączone.
  Odpowiedz