Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Recenzja z koncertów Digital Angel , Gothaur i Desdemony
Koncert, pod złowieszczym hasłem ,,Nosferatu'' odbył się 22 czerwca,we wrocławskim klubie Liverpool. Na scenie wystąpiły zespoły z kręgu gotyckiego ( Digital Angel, Gothaur) i dark electro - Desdemona. Koncerty zaczęły się z dużym opóźnieniem – może dlatego,że wydarzenie to miało poważną konkurencję w postaci meczu Niemcy - Grecja?

Niemniej jednak około 21.40 na scenie pojawił się zespół Digital Angel i zaprezentował krótki,ale dynamiczny show. Muzycy wykonują bardziej gitarową odmianę rocka gotyckiego.

[Obrazek: digitalangel1.jpg]

Największe wrażenie zrobił na mnie utwór ,który rozpoczęło podniosłe intro w postaci fragmentu Litanii do Maryi w języku łacińskim. Co ciekawe sama kompozycja, oparta na hipnotycznym gitarowo - klawiszowym motywie, zabrzmiała na koncercie aż dwa razy! - na prośbę fanów.

[Obrazek: digitalangel2.jpg]

Po krótkiej przerwie nieco dłuższy koncert zagrał Gothaur. Muzyka mogła się podobać choć, jak dla mnie, była ona nieco mało oryginalna - wyraźnie słyszalne wpływy The Sisters of Mercy i Moonspell (zwłaszcza w agresywnych partiach wokalnych).

[Obrazek: gothaur1.jpg]

Gothaur wykonali też cover dawnego przeboju grupy Rezerwat - ,,Zaopiekuj się mną''. Nie zabrzmiało to tak intrygująco jak w wersji oryginalnej,ale dobrze,że nowe zespoły pamiętają o nieco już zapomnianych artystach sprzed lat.
[Obrazek: gothaur2.jpg]

Muzycy Desdemony zaczęli grać dopiero przed 24.00 ze względu na drobne usterki techniczne. Zespół wykonał prawie wszystkie utwory z niedawno wydanej płyty ,,Endorphins''. Bardzo dobrze wypadła zarówno wokalnie jak i wizualnie Agnieszka Leśna, ubrana w stylowe buty na koturnach.

[Obrazek: desdemonaagnieszkacala.jpg]

Agnieszka potrafiła z jednej strony zaśpiewać bardzo lirycznie(kapitalna ballada ,,Sorrow'') jak i niezwykle drapieżnie w ,,Let's play love'' z histerycznymi krzykami i niemal aktorskim zacięciem.

[Obrazek: desdemona1.jpg]

Na koncercie usłyszeliśmy także: znany z teledysku ,,Bring in all'', niepokojący ,,Desdream'', niezwykle rytmiczny ,,Jealous sky'' czy też zamykający koncert, transowy ,,XXX''. Dużym plusem, poza świetnym brzmieniem, były nieco zmienione aranżacje wykonanych utworów - na przykład w ,, Let' s play love'' wokal Agnieszki nie był przesterowany tak, jak to miało miejsce na płycie.

[Obrazek: desdemona2.jpg]

Muzycy wykonali również kilka starszych kompozycji - ,,Sinner'' z pamiętnym tekstem ,,I' m gonna burn in hell'' oraz ,,No more lies''. Duże wrażenie zrobiła na mnie koncertowa wersja ,,In flames'' podczas której Agnieszka wyszła przed scenę i śpiewała zwrócona wprost do jednej z fanek.

[Obrazek: desdemona3.jpg]

Koncert bardzo mi się podobał i myślę, że był on symbolicznym otwarciem ,,nowego rozdziału'' w twórczości Desdemony. Ten długi, gotycki wieczór spędzony przy wtórze mrocznych dźwięków z pewnością na długo pozostanie w mojej pamięci.
[Obrazek: MUZOL-baner-468x60px.gif]
  Odpowiedz
Może jakieś wideo?
  Odpowiedz