Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Serialowy nałóg
Kanały telewizyjne zalane są falą seriali. Klan, M jak Miłość, Pierwsza Miłość czy Moda na Sukces zawładnęły umysłami wielu polskich telewidzów. Niektórzy z nich od lat śledzą losy swoich bohaterów, utożsamiają się z nimi, kibicują im lub potępiają. Od wielu lat też nie opuścili ani jednego odcinka swojego ulubionego tasiemca.

[Obrazek: 600full-m-jak-milosc-poster.jpg]

Polacy popadają w nałóg serialowy. Dzień bez ich ukochanej historii wydaje się być dniem straconym. Wszystko podporządkowują losom fikcyjnych postaci, które otrzymują krocie za to, aby mamić swoich fanów. Dość wymownie śpiewał o tym Trzeci Wymiar w piosence "Skamieniali".

Cytat:Jeżeli telewizyjny szum dla ciebie człowieku
Jest jak vademecum w ręku pilot i żyjesz tą chwilą
Bo te chwile życie ci umilą
To jesteś jedną z miliona osób
Które mówią, że to na życie sposób też
A wiesz jak jest - jesteś więźniem fotela
Zdominowała cię niejedna telenowela
Twój pokój to cela, odosobniony archipelag
Ukryta kamera, Ty w roli frajera wiedz to!
Jesteś jak fikcja, bezsens to Twoja misja
Czy kiedykolwiek widziałeś świat z bliska
Czy to błysk na ekranie
Serce jak kamień, mózg już dawno na dywanie
To wszystko w tym programie kończymy nadawanie

Skamieniali jak dinozaury, nie widzą prawdy
Zapatrzeni w czarną skrzynkę obserwują pod progami
Między telenowelami a kolejnymi faktami
Mają przed oczami bron silniejszą niż dynamit.

Czy wy też nałogowo oglądacie seriale? Czy stanowią one ważną cześć waszego życia? Co myślicie o serialowym nałogu?
  Odpowiedz
Ciekawy wątek, seriale oglądam zazwyczaj wieczorkiem jak idę spać to jakiś serial lub komedie romantyczną.Mogę bez zarzutów powiedzieć że z TV nie korzystam nałogowo :)
Do mnie "Serialowy nałóg" jest czymś dziwnym, oczywiście seriale oglądam do rozrywki i jak mi się nudzi...
Stop pomagania!
  Odpowiedz
Telewizję oglądam sporadycznie, może z godzinę lub dwie tygodniowo więc nawet nie ma mowy o jakimkolwiek serialu. Wyjątek stanowi Rodzinka.pl, ten serial od czasu do czasu sobie załączę na ipli, gdy już na prawdę nie mam co ze sobą zrobić.
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
No dobra, przyznaję, oglądam "M jak miłość" - już kiedyś pisałam, że każda kobieta musi mieć swojego tasiemca. ;) Żeby nie było, że już jestem kompletnie odmóżdżona - NAPRAWDĘ zdaję sobie sprawę, że postacie są nierealne i wyidealizowane, że połowa z nich to idioci, że gra aktorska jest na poziomie szkolnej akademii, że dialogi są sztuczne, itd., itp. Ja to wszystko widzę, ale po prostu czasem po ciężkim dniu potrzebuję takiej mało ambitnej i niewymagającej intelektualnego zaangażowania rozrywki, a powtórki "M jak miłość" akurat lecą we wtorki i środy, czyli moje najgorsze dni, kiedy jestem najbardziej zmęczona i niezdolna do myślenia. Tak, orientuję się we wszystkich bohaterach, związkach, rozwodach, wiem kto z kim ma dziecko, a kto kogo zdradził, ale jak przegapię któryś odcinek, to nie ma tragedii i nie ściągam go od razu z Internetu, żeby być na bieżąco. ;)

Poza tym jedynym tasiemcem, lubię trochę ambitniejsze seriale, ale to już tylko zagraniczne. Obejrzałam już całego "Housa", "Rodzinę Soprano", "CSI Las Vegas", "Dextera" (czekam na kolejny sezon), obecnie oglądam "American Horror Story" (choć drugi sezon już mi się średnio podoba), a ostatnio polubiłam "Współczesną rodzinę" - to chyba najzabawniejszy serial ostatnich lat. :)
  Odpowiedz
Ja nałogowo oglądam pierwszą miłość i na wspólnej ;)

Polecam również seriale : Gra o Tron, Dexter - czekam na nastepny sezon, i the Walking Dead - Czekam z niecierpliwością na 9 odcinek 3 sezonu.
[Obrazek: d9e214ecbd024.gif]
  Odpowiedz
Moimi chwilowymi uzależnieniami były seriale:
"Sex wielkim mieście" (wiem, wiem co pomyślicie, ale mnie naprawdę po ciężkiej pracy odmóżdżał)
"Dr. House" ( z niecierpliwością wyczekiwałam każdego odcinka)
[Obrazek: podpis.jpg]
  Odpowiedz
Kilka lat temu jeszcze oglądałem Pierwszą Miłość... Zdawałem sobie również sprawę z tego, że to tasiemiec, ale punkt 18:30 miałem zawsze posiłek, a podczas przygotowań w kuchni leciał Polsat, więc jakoś się załapałem, heh... Później zmieniłem godziny i czar niestety prysnął.

Z bardziej ambitniejszych produkcji mam na koncie 3 sezony LOSTów, wszystkie obecne Dextera, Grę o tron i The Walking Dead... Nie uważam się za nałogowca, ale przyznam, że niektóre produkcje potrafią wciągnąć na tyle, że zaczynając seans o 22:00, spokojnie można skończyć sezon nad ranem Haha

...zapomniałem dodać. Oglądam jeszcze obecnie Lie to me, którym zaraziła mnie dziewczyna i Breaking Bad. Oba świetne, choć wolę ten drugi... Zapoznaliście mnie jakiś czas temu z Dexterem, więc zdaję sobie sprawę z tego jaką siłę ma zwykłe luknięcie fabuły na filmweb, dlatego dobrze Wam radzę, nie sprawdzajcie tych tasiemców Haha Są zbyt dobre, wciągną Was na pewno i stracicie tylko cenny czas na kolejne pożeracze czasu ;) ...ale jakie dobre! :D
  Odpowiedz
Ja polecam The Walking Dead, top gear i pingwiny z Madagaskaru (wiem ze to bajka, ale można się pośmiać). Nie lubię innych seriali, ale te 3 mi się bardzo spodobały. Mam wszystkie odcinki na kompie.
  Odpowiedz
Buhay napisał(a):Lie to me
Ooo, jak ja mogłam o tym zapomnieć, toż to jeden z najlepszych seriali ever. Tak I nie mogę przeboleć, że zakończyli go po trzech sezonach. :(
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości