tonyviroos napisał(a):Ilość osób na serwerze to ilość kont utworzonych na fizycznej maszynie.
Czyli kupując konto na serwerze z łączem 100/100 na którym jest dajmy na to 5 osób będziesz miał 1/5 tego łącza do dyspozycji, jeśli administrator serwera nie podzieli łącza między użytkowników to może się tak zdarzyć że 1 użytkownik będzie miał połowę prędkości a Tobie zostanie kilkaset kilobitów.
Czyli wykupując takie konto mogę mieć transfer gorszy niż u siebie na kompie? Żenada !
tonyviroos napisał(a):Kupując konto dostajesz indywidualny login i hasło i tylko Ty możesz się logować na to konto, dodatkowo jest jeszcze kilka innych ograniczeń (ilość procesów itd.) które administratorzy serwerów ustalają sami.
Tak tak to wiem ale ja nie mam dużych wymagań będę wysyłał na swoje konto chomikboxem (1 proces) i do tego 2-3 na win rara i do pobierania 1.
Na początek powinno starczyć
tonyviroos napisał(a):Ogólnie to nie polecam serwerów z łączem 100Mbit ponieważ nawet przy 2 osobach na serwerze nie osiągniesz więcej niż 5MB/s downloadu a serwery z łączami 100Mbit zazwyczaj są bardzo słabe i nie dają sobie rady z większymi transferami jeśli na serwerze jest więcej niż 2 osoby (a często jest więcej).
Właśnie często czytam i po kilka osób to norma a jak 1 osoba to cena z marsa.
Tak w ogóle to chciałem od ciebie kupić tony ale ty jak gdzieś sam napisałeś masz serwery dla bardziej wymagających a ja na razie chcę zacząć przygodę z shellem więc na pewno nie wykorzystałbym max możliwości.
Poza tym raczej interesowało by mnie za chomikowe punkty a ty napisałeś, że sprzedajesz za złotówki, choć punkty zawsze można zamienić hehe
Mam jeszcze pytanie bo shell ma jeszcze inne parametry i np.
Dostęp www, FTP
jaki jest najlepszy tzn wystarczy www czy lepiej ftp czy oby dwa?
Jakie powinien mieć programy shell, bo wiem , że ma wbudowane bądź na zamówienie ale ja się na tym nie znam ale z tego co czytam to na 1 stroce pisze:
Programy rtorrent, File Uploader, JDownloader, gFTP, WinRAR, rar/zip, FireFox, SMPlayer, MediaInfo
Czyli np. nie mam chomikboxa co dla mnie jest nie opłacalne.
Jakie programy powinien posiadać dobry shell czy te + chomikbox powinny wystarczyć ?
Na czym polega Pojemność dyskowa ,bo ja to rozumiem jak dysk twardy ile pomieści dany serwer ale widzę, że niektóre serwery mają tylko 10GB a wiele 50GB przecież to strasznie mało by było, co pobiorę plik i od razu muszę go wrzucić na serwer i usunąć?
Przecież wtedy musiałbym siedzieć 24/dobe i pilnować tego a z tego co słyszałem (proszę o poprawę jeżeli się mylę) to serwery działają 24/dobę i same mogą np cały dzień wysyłać i pobierać określone przeze mnie pliki ale przecież nie wgra plików które dopiero sam pobrał (bo ja tego nie ustawiłem) a z wielkością dyskową 50GB to musiałbym chyba co godzinę ustawiać kolejkę do wysyłania...Proszę mnie poprawić jak coś nie rozumiem , dopiero próbuję zrozumieć na czym to wszystko polega.
Kolejna sprawa to, na czym polega bonus, że z serwera można pobierać z kilka serwerów jak np. rapidshare czy hotfile, po zakupie serwera dostaję login i hasło do tych hostingów i pobieram ile wlezie?Czy jest jakichś limit?
I ostatnie pytanie
Znalazłem taką stronkę:
torrent-remote.eu/pl/dysk/plans.html
Nie chcę z niej kupiować bo chyba kiepskie te serwery ale chciałem zapytać bo tam właśnie pisze, że np,pobieranie z rapida 10GB/ dzień i tak 4 serwery.
40 GB dziennie to chyba szału nie ma? a może się mylę??