Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Stronghold Kingdoms - Twierdza Królestwa
Jak tu wyżywić ludność ? Wtopiłem kilka punktów w rolnictwo (sadownictwo-4pkt) teraz bym to cofnął ale się nie da no i pomimo tego i sporej ilości sadów i mleczarni , ledwo wyżywię ludność X2 , a ludzi ciągle przybywa natomiast miejsca coraz mniej :P
Początkowo liczyłem ,że będę miał x4 wyżywienie przez co szybciej punkty honory wzrosną teraz myślę, że to nie możliwe, bez przyznawania sporej ilości na badania w rolnictwo co z kolei uważam za marnowanie punktów.
Czy piekarni dostarczają większe ilości jedzenia ?
Czym najlepiej wyżywić ludność , bo sady to porażka , z tego co widzę, to 4 rodzaje żywności się nie opłaca wcale bawić już lepiej wymaksować jedną i dać x4 żywność.
Kto mi też powie jak się tu handluje? Mam targowisko ale tego nie ogarniam, byłem w gminie i mogę jedynie kupić a czy można gdzieś wystawić przedmioty na sprzedaż ? Widzę, że pojawiła się możliwość handlu z innymi jednak nie będę przecież do każdego z osobna pisał czy potrzebuje tego a tego...

Jeszcze jedno pytanie , co mi daje uznanie kogoś za wasala i rzeczy z tym związane? słyszałem , że szybciej pkt honoru rosną ale nie mam pojęcia kogo mam uznać i jak się to robi ;P
  Odpowiedz
Na początek najlepiej skupić się na jednym typie żywności. Aby wyżywić ludność zainwestuj punkty nauki np. w sadownictwo i buduj sady blisko spichlerza. Buduj je tak długo aż będziesz miał średnią nadwyżkę żywności (Jakieś 110-125% w stosunku do spożycia). Stosunkowo do produkcji żywności będziesz potrzebował miejsca w spichlerzu, do tego również służą badania, jak najszybciej zainwestuj również w handel, tzn. targowisko (wymagane badania) i kupców. Później możesz stosunkowo zwiększyć produkcję żywności dalej inwestując w badania i budowę sadów. Gdy osiągniesz właściwy poziom dzięki któremu wyżywisz obywateli, to zacznij produkować inny typ żywności, najlepiej mleczarnie, rób dokładnie tak jak poprzednio dopóki nie osiągniesz poziomu nadwyżki. Oczywiście na początku powinno być łatwo, ale pamiętaj aby każdego chłopa, który nie pracuje, werbować jako uzbrojonego chłopa lub innego bardziej potrzebnego żołnierza, bo wtedy robi się miejsce na produkcję dalszych obywateli, a jednocześnie żołnierze nie jedzą :D, więc spadnie zapotrzebowanie. Ogólnie trudno jest osiągnąć w dużych wioskach optymalną produkcję dla więcej jak dwóch typów żywności. Np. nie opłaca Ci się w ogóle budować na terenie nizinnym młynów pod zborze, bo są tereny lepiej do tego dostosowane.

Przykładowo moje wioski produkują głównie ser i jabłka, z b. dużą nadwyżką, czasem nie nadążam sprzedawać mimo dużej ilości kupców, ale jest z tego zysk (oczywiście racje x4). Natomiast mam wioskę gdzie produkuję nadwyżkę aż trzech typów żywności, dwa które wspomniałem i ryby. W poprzednich dobrze jest jeszcze produkować albo warzywa, albo mięso, bo budynki do nich są maleńkie i można je gdzieś zmieścić w dużej wiosce. Ja na razie nie inwestowałem jednak w te dwa typy żywności, bo musiałem sporo wydać punktów na rozwój wojsk, a i tak handlowo mi to wystarcza. Surowce takie jak warzywa i mięso moim zdaniem są raczej przeznaczone dla graczy, którzy mają więcej wiosek, bo budowa budynków do ich produkcji jest droższa i wymaga już rozwiniętych punktów produkcji. Pamiętaj, że nie da się idealnie rozwinąć danej wioski pod produkcję wszystkiego, bo później braknie Ci miejsca, a duża liczba obywateli sprawi, że tych budynków będziesz potrzebował sporo. Spora liczba budynków z kolei, wymaga sporej ilości domów, może też braknąć np. miejsc pod produkcję obywateli potrzebnych do armii, np. przez noc kiedy Cie nie ma. Ja przykładowo potrzebuję co najmniej 50 wolnych miejsc, aby rano móc wykorzystać obywateli i wyprodukowaną broń do odbudowy armii straconej w walce.

Pamiętaj też, że możesz od razu zacząć produkować optymalną ilość dwóch lub nawet większej ilości rodzajów żywności, ale zabraknie Ci wtedy punktów nauki na "dobry początek" w stosunku do produkcji innych surowców, np broni i surowców przemysłowych.

Niestety bez doświadczenia trudno będzie Ci się nauczyć, pamiętaj, że najważniejsza na początek jest produkcja drewna i kamienia, bo musisz budować twierdze inaczej ktoś Cię może zaatakować. Żywność natomiast jest najlepsza do handlu, można na tym zarabiać sporą ilość złota na różne wydatki. Metoda prób i błędów nie boli (no może czasem Haha), oczywiście zawsze służymy radą.
  Odpowiedz
Jak tata gra w Twierdzę online wpatrywałem się jak mu idzie, jak grać, jak to wygląda, więc także i mi się spodobała zaciekawiłem się i postanowiłem też zacząć grać w tą gierkę.Podoba mi się jest fajna i chyba odziedziczyłem po tatusiu granie w takie gierki :D Na razie mi idzie dobrze mam już seniora, troszkę armii mi wysłał
  Odpowiedz
Haha Padłem!

Wulgaryzmy!

[Obrazek: pm70ld.jpg]
  Odpowiedz
Zaraz markiz. Wciągnęło mnie już do reszty...
  Odpowiedz
Od października minęło już trochę czasu, a odjechana ekipa gra nadal na polskim świecie 2! :) Należymy obecnie do zwycięskiego 14 domu, możecie nas spotkać w grze pod nickami Buhaj91, Swordancer, JarusPL i MonocerosQ. Zapraszamy do wspólnej gry! Działamy w większości na terenie Białegostoku, więc jeśli chcecie mieć łatwy start i pomoc z naszej strony, wbijajcie własnie na ten teren!
  Odpowiedz
Mogę zacząć grać z wami... tylko co to za gra :P?
  Odpowiedz
Jest to Stronghold Kingdoms, sieciowa Twierdza. Wielu użytkowników zapewne pamięta pierwowzór, w który grało się dawno temu. Tutaj jest podobnie, ale tym razem gramy przez internet z ludźmi. Polecam się zapoznać z grą. Znajdziecie ją łatwo w sieci, obejrzycie filmiki na YouTube i ściągniecie klienta. Całość można również ogarnąć przez steam za darmo.

Sylwester, wysłałem Ci reflinka na maila ;)
  Odpowiedz
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Jarek, bo Sword zaczyna się osiedlać już bliżej nas, ot takie małe frakcyjne manewry, heh :) 
  Odpowiedz