Składniki dla 2-4 osób
karkówka, 1 kg
słonina wędzona, 25-30 dkg
cebula, 1 szt
papryka kolorowa, 2 szt (czerwona +zielona)
oliwa/olej,
musztarda dijon/delikatesowa/rosyjska, 2-3 łyżki
przyprawa grillowa,
czerwona papryka w proszku ostra/słodka,
Opis przygotowania, czas przygotowania: do 45 min
1. Marynata: musztardę (ostrą lub łagodną) wymieszać z oliwą/olejem (tyle by powstała lekko płynna konsystencja), dużą ilością przyprawy grillowej i papryki w proszku. Składniki dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
2. Karkówkę pokroić w dość sporą kostkę, cebulę w piórka (ja kroję w ćwiartki i oddzielam każdą warstwę cebuli), paprykę w dużą kostkę a słoninę w nieduże plastry.
3. Mięso i słoninę wymieszać z marynatą, pozostawić w lodówce na godzinę (nawet całą noc) lub z braku czasu na dłuższą chwilę. Zwykle przygotowuję szaszłyki rano aby na wieczornego grilla były gotowe.
4. Szaszłyk należy rozpocząć mięsem, później plasterek słoniny, piórko cebuli, papryka i znów mięso, słonina itd. Aby było kolorowo paprykę nabijam na zmianę, raz czerwoną raz zieloną
5. Dla tych co lubią wędzoną słoninę i nie muszą dbać o linię przepis jest wymarzony Słonina dodatkowo natłuszcza karkówkę a na grillu robi się z niej smaczny skwarek.
6. Z podanych składników wychodzi ok 9 sporych szaszłyków.