Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

"Tablety Budżetowe"- Co o nich myślicie?
[Obrazek: tornado.jpg]

Od pewnego czasu na rynek wprowadzono tzw. "tablety budżetowe" czyli takie, których cena nie przekracza 500zł. Sporo się mówi o tym czy warto takie coś nabyć, ponieważ:

-Może być mało wytrzymałe,
-Może mieć beznadziejny ekran,
-Może być mało wydajne itd.

Wymieniać można przez kilka godzin... Ale niektóre tablety z tego przedziału cenowego wydają się być coraz bardziej atrakcyjne nie tylko z opisów, ale też z opinii innych użytkowników. No bo po co kupować jakiś drogi tablet za dwa tysiące+, jeśli do podstawowych funkcji jak przeglądanie internetu lub słuchanie muzyki wystarczy nam taki za 500zł.

Dla porównania Ainol Novo 7 Aurora II za około 600zł i IPad II za 1700zł!

Aurora II:
Procesor: Cortex A9 Amlogic 8726-M6 (2 rdzenie, 1.5 GHz)
Pamięć RAM: 1024 MB DDR3
Pamięć wbudowana: 16 GB
Typ ekranu: Pojemnościowy Multi-Touch (5-punktowy), IPS
Przekątna ekranu: 7"
Rozdzielczość: 1024 x 600
Łączność: Wi-Fi 802.11 b/g/n

IPad II:
Procesor: Apple A5 (2 rdzenie, 1.00 GHz)
Pamięć: 512 MB DDR3 1066 MHz
Pamięć wbudowana: 16 GB
Wyświetlacz: 9,7", 4:3
Typ ekranu: Pojemnościowy, multidotykowy, LED, IPS
Rozdzielczość: 1024 x 768
Karta sieciowa: Wi-Fi (802.11a/b/g/n)

A co odjechani myślą na temat "tabletów budżetowych"? :) Zapraszam do dyskusji :)
  Odpowiedz
Moim zdaniem, to ludzie którzy kupują tablety do podstawowych czynności, za nawet 2000 zł, 2500 zł to robią to dla szpanu. Nie chcę nikogo obrażać, ale takie jest moje zdanie.
  Odpowiedz
Podaj przykładowe parametry (i model) dwóch takich tabletów do porównania.
  Odpowiedz
(25.10.2012, 21:49)admin napisał(a): Podaj przykładowe parametry (i model) dwóch takich tabletów do porównania.

Uaktualniłem pierwszego posta... Chyba o to chodziło?

I przepraszam za ewentualne błędy, ale pisałem na biegu ;). Jutro postaram się poprawić jeśli będzie trzeba.
  Odpowiedz
No, parametry podobne, ale szkoda, że porównałeś akurat do IPada. Wiadomo, że sprzęt firmy spod znaku "apla" jest już z założenia bardzo drogi. Szkoda, że nie porównałeś bardziej przyziemnych tabletów z średniej półki cenowej. Ja różnicy nie widzę, a myślę, że warto wypróbować. Produkt masz przecież prawo reklamować w ciągu 2 lat od daty zakupu. Pytanie tylko, czy tablety budżetowe płynnie chodzą, czy się nie wieszają, czy nie mają problemów z wydajnością.
  Odpowiedz
(25.10.2012, 23:16)admin napisał(a): Pytanie tylko, czy tablety budżetowe płynnie chodzą, czy się nie wieszają, czy nie mają problemów z wydajnością.

Z tego co mi wiadomo, to przeważnie takich problemów nie ma, ale za to gorzej z spasowaniem części.
  Odpowiedz