Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Test wody w akwarium
Jaki test polecacie do zbadania parametrów wody?
Macie coś sprawdzonego w przystępnej cenie?
Słyszałem, że lepiej kupić w Internecie bo jest o wiele taniej niż w sklepach,
ale jest tego tak duży wybór, że nie wiem co wybrać i co powinno być na 100% zbadane.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
  Odpowiedz
Ja kupiłem Zooleka, najtańsze są. Test na pH i twardość. Szczerze powiem, nie wiem jak oceniać. Wiedziałem, że mam średnio twardą wodę wiec mam z tego tytułu glony, choć ustępują. Jeśli chodzi o odczyn to wodę mam z ujęcia więc obojętna. I takie też wyszło po zbadaniu. Wiec w moim przypadku testy zbędne. Natomiast chcę jeszcze zbadać poziom fosforanów. Do azotu nie kupuję, bo wiem, że cykl się rozpoczął, widzę po rybach, roślinach i rozkładzie odchodów. Test 5 in 1 to moim zdaniem zbędny wydatek. Można go wykorzystać jedynie jako okresowe badanie prawidłowości obiegu azotu. Ale tu też wolę kropelkowy.
admin napisał(a):co powinno być na 100% zbadane
pH
TwO
TwW
NO2
NO3
PO4 - za mało cierpią rośliny, za dużo ryby i akwarium (glony)
Fe - za mało lub za dużo powoduje gnicie roślin (dziury w liściach)

reszta po wystąpieniu objawów.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Sprawdziłem sobie na stronie wodociągów jaką mam wodę i tam znalazłem tabelkę
wraz z moim źródłem (zaznaczyłem w czerwonej ramce):

[Obrazek: parametry_wody-1356874326.jpg]
Testy przeprowadzano w trzecim kwartale tego roku.

Bazując na tej tabelce (póki co) mam dobrą wodę czy złą?
Widzę normy dla ludzi i tam jest ok, ale nie znam norm wody dla ryb akwariowych.
Są takie same jak dla ludzi czy inne?

Oczywiście przed podmianą wody dodaję aqua safe w celu związania metali ciężkich.
Nic więcej do wody nie dodaję. Rośliny są ok, rybki też.
  Odpowiedz
Gdyby ktoś chciał zredukować twardość wody bez używania chemii to polecam kupić do akwarium Rogatka. Po 3 dniach od włożenia TwO i TwW spadła mi o 2 st. niemieckie. Roślina ma tą cechę, że do budowy nowych rozłóg pobiera węglany ze zbiornika. Szybko rośnie więc szybko zmiękcza wodę. Pozbawia też glony minerałów do życia. Do zbiornika 54l wsadziłem dwie rośliny około 30 cm. Po tygodniu 15 cm musiałem usunąć, gdyż za bardzo się rozrósł. Świetnie spełnia się też jako kryjówka dla ryb oraz miejsce tarła. Podejrzewam, że neonka będzie się wycierała, chyba, że tak urosła.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Minęło trochę czasu wiec napiszę pod swoim postem sprostowanie.
Myliłem się w sprawie testów do problemu glonów. Samo pH, TwW TwO i PO4 nie wystarczają. NO3 jest bardzo istotny, nawet bardziej jak żelazo. Wiąże się to z budową roślin i pobieraniem przez nie składników do swojej budowy. Mimo, że prowadzę akwarium ogólne to jednak nastawiając się na ładne rośliny nie można nie zadbać o brak glonów. W tym celu ważna moim zdaniem (opartym na 5 miesięcznym doświadczeniu w tym 3 miesięcznej walce z glonami) kontrola stosunku NO3 do PO4. Nie da się tego zrobić na oko, chyba, że masz szczęście. Bez testów się nie obędzie.
W moim przypadku utrzymuje stosunek PO4 do NO3 1:10 oraz co 2 dni podaję potas na wszelki wypadek z soli. Wiąże się to z podawaniem dwutlenku węgla do wody i wzmożonym ich zużyciem. Mam nawóz ale komponowany przez firmę i nie za bardzo wierzę w ich metodę, gdyż po zastosowaniu ich dawek zalecanych znowu nastąpił wysyp krasnorostów. Wobec tego stosuję go tylko w celu uzupełnienia pozostałych mikro/makro składników jednak dawkę ograniczyłem 4-krotnie i stosuję go co 2 dni, oczywiście z lekkim ryzykiem, ale skoro go już kupiłem to zużyję.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz