Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial GIMP: Prosty animowany napis.
Witajcie.
Przygotowałem dla Was prosty tutorial, dzięki któremu nauczycie się tworzyć efekt animowanego napisu.

A więc zaczynajmy!
1) Na początku tworzymy nowy plik o obojętnie jakich wymiarach. Piszemy jakiś napis za pomocą narzędzia Tekst, które znajdziemy w przyborniku. (literka A)
2) Dajemy kanał alfa na zaznaczenie. (warstwa -> przeźroczystość -> kanał alfa na zaznaczenie)
3) Usuwamy warstwę z tekstem. (warstwa -> usuń warstwę)
4) Teraz zamalowujemy pędzlem (który znajdziemy również w przyborniku, raczej nie muszę pisać jak wygląda jego ikona) niewielki kawałek tekstu, obojętnie jakim kolorem, najlepiej pędzlem Circle Fuzzy
5) Duplikujemy warstwę. (warstwa -> duplikuj warstwę)
6) Ponownie zamalujemy kawałek tekstu i znów duplikujemy warstwę. Robimy tak, aż zamalujemy cały tekst.
7) Gdy skończymy, możemy sprawdzić jak wygląda efekt - Flirty -> Animacja -> Odtwórz.
8) Zapisujemy w formacie gif - plik -> zapisz. Najprościej to zrobić, dopisując na końcu nazwy ".gif". Klikamy zapisz. Wyskoczy nam okienko, w którym zaznaczamy "zapisz w postaci animacji", resztą zostawiamy bez zmian. Klikamy eksportuj.
[Obrazek: di-T4LI.png]

W następnym okienku klikami zapisz i gotowe.
Out:
[Obrazek: di-IMUE.gif]

Oczywiście wystarczy trochę kreatywności i może Wam wyjść zupełnie inny i efektowniejszy efekt.
Tu kilka troszeczkę bardziej zaawansowanych outów:
[Obrazek: di-DX77.gif]
[Obrazek: di-LZ33.gif]
[Obrazek: di-E36E.gif]
  Odpowiedz
Bardzo ciekawy efekt :) obyśmy więcej ciekawych prac zobaczyli Ok
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Fajne fajne. :). Na pewno będę to wykorzystywał. ;)
  Odpowiedz
O, bardzo się cieszę, że pojawiła się osoba tworząca tutariale dla GIMPa. Moja znajomość grafiki kończy się na Paintcie, ale ostatnio Admin wjechał mi na ambicję, więc postanowiłam ściągnąć sobie GIMPa i próbuję się bawić. Jak tylko znajdę trochę czasu, od razu wypróbuję Twój poradnik - fajnie, że opisałeś wszystko krok po kroku, w sam raz dla takiej zielonej osoby jak ja. :)
  Odpowiedz
Co prawda mi się ten tutek nie przyda ale cieszę się, że GIMP jest rozpowszechniany :D Nie tylko Photoshop (nie żebym coś do tego programu miała)
  Odpowiedz
Moje dzieło. ;)
[Obrazek: Anim.gif]

Tylko nie wiem, czemu mi po fioletowym zostają kontury... Porządnie zamalowałam. :(
  Odpowiedz
@Up: Też mi czasami zostają takie ślady (po zaznaczeniu)- u mnie zwykle działa jak dwa razy wypełnię kolorem. Ale w tym wypadku moja metoda raczej nie będzie miała zastosowania. Popytam, popróbuję i jak się dowiem, to napiszę.
ps. mogę używać Twojej pracy jako przykładu, kiedy będę rozpytywać innych i sama kombinować?
  Odpowiedz
  Odpowiedz
No w Gimpie to próbują, a żebym zobaczył choć jeden out z tutoriali do photoshopa... :(

:D
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):Tylko nie wiem, czemu mi po fioletowym zostają kontury... Porządnie zamalowałam. Smutek

Przy zamalowywaniu na czarno, usuń zaznaczenie (zaznaczenie->nic), a problem z pozostającymi konturami zniknie. ; )
  Odpowiedz