Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial GIMP: Przycisk
W tym tutorialu pokaże wam jak zrobić ciekawy przycisk w Gimpie. Jeżeli jesteś początkujący radze zapoznać się z nazwami narzędzi w tym poście http://odjechani.com.pl/thread-3745-post...l#pid24420
1. Utwórz nowy obraz o rozmiarach 200px na 200px (Ctrl + N)
2. Następnie rozwiń opcje zaawansowane i wypełnienie ustaw na "Przezroczysta"
3. Wypełnij nasz obraz białym kolorem (przeciągnij kolor pierwszoplanowy na nasz obraz) i utwórz nowa warstwę (Shift +Ctrl + N) ustaw ją na "Przezroczysta"
4. Tak powinny wyglądać nasze warstwy.
[Obrazek: nasza_warstwa-1313414541.jpg]
5. Na przezroczystej warstwie tworzymy prostokąt o wymiarach 175px na 50px i zaokrąglamy jego rogi ( Zaznaczenie -> Zaokrąglenie... ) i ustawiamy promień na 20%.
6. Następnie wypełniamy go tym kolorem. 70a210
7. Tworzymy kolejną przezroczystą warstwę (Shift + Ctrl + N) i wypełniamy białym gradientem od góry do mniej więcej środka przycisku. Tryb warstwy ustawiamy na "Pokrywanie"
8. Znów tworzymy nową warstwę (Shift + Ctrl + N)
9. Tworzymy także nowy obraz o wymiarach 3px na 3px. Wypełnienie przezroczyste.
10. Wybieramy narzędzie ołówek. Kolor pierwszoplanowy ustawiamy na 000000
11. Narzędziem "Powiększenie" przybliżamy nasz obraz o 9000% i narzędziem ołówek rysujemy tak jak na załączonym obrazku.
[Obrazek: 3na3-1313415641.jpg]
12. Na tej warstwie klikamy PPM i zaznaczamy opcję "Kanał alfa na zaznaczenie". Następnie klikamy (Ctrl + N).
13 Powracamy do naszego przycisku, wybieramy narzędzie "Wypełnienie kubełkiem" zaznaczymy opcje deseń i wchodzimy w obrazek przypominający teksturę drewna. Następnie wybieramy obraz o nazwie "Schowek" i na ostatniej warstwie klikamy kubełkiem. Krycie warstwy ustawiamy na 10%.
14. Czas na tekst. Na nowej warstwie (Shift + Ctrl + N) zaznaczamy obszar naszego tekstu. Wyświetli nam się pole gdzie wpisujemy nasz tekst. Rozmiar czcionki ustawimy na 18px, typ czcionki "Sans Bold Italic". Kolor czcionki 146f14. Zaznacz także opcję "wygładzaj", jeżeli nie jest zaznaczona. Narzędziem "Przesunięcie" ustawiamy napis na środku.
15. Teraz duplikujemy warstwę z tekstem.
[Obrazek: duplikat-1313416707.jpg]
16. Na z duplikowanej warstwie klikamy PPM "Kanał alfa na zaznaczenie i wypełniamy kolorem 000000
17. Z duplikowaną warstwę przeciągamy pod oryginalną warstwę z tekstem i za pomocą narzędzia "Przesunięcie" przesuwamy" o 1px w lewo i 1px do góry. Krycie warstwy ustawiamy na 60%.
18. Przejdź teraz na na drugą warstwę i wejdź w opcje Filtry -> Światło i cień -> Rzucanie cienia i ustaw zaczynając od góry 2, 2, 6, 30%.
19. Możesz teraz usunąć warstwę tło PPM na warstwie "Usuń warstwę"
20. Zapisz plik w formacie png. Shift + Ctrl + S i zapisz pod nazwą przycisk.png
21. Nasz obraz można jeszcze przyciąć do odpowiednich rozmiarów, aby zmieścił się w ramce
22. Efekt końcowy.
[Obrazek: button-1313418087.png]
Chomik: YouTube | Portfolio deviantART

Odpowiedz
Wszystko ładnie opisane. Ja chociaż nigdy nic nie robiłem w gimpie ; p zrozumiałem o co chodzi :)
Czekam na więcej :)
---
  Odpowiedz
A ja dopiero zaczynam zabawę z grafiką i mam problem z kilkoma punktami...

rafal07000 napisał(a):7. Tworzymy kolejną przezroczystą warstwę (Shift + Ctrl + N) i wypełniamy białym gradientem od góry do mniej więcej środka przycisku. Tryb warstwy ustawiamy na "Pokrywanie"
Gradientem wypełniamy przycisk? Można prosić o dokładniejsze instrukcje, jak to zrobić?
Edit: Punkt 7. nieaktualny, już sobie poradziłam. ;)

rafal07000 napisał(a):9. Tworzymy także nowy obraz o wymiarach 3px na 3px. Wypełnienie przezroczyste.
10. Wybieramy narzędzie ołówek. Kolor pierwszoplanowy ustawiamy na 000000
11. Narzędziem "Powiększenie" przybliżamy nasz obraz o 9000% i narzędziem ołówek rysujemy tak jak na załączonym obrazku.
12. Na tej warstwie klikamy PPM i zaznaczamy opcję "Kanał alfa na zaznaczenie". Następnie klikamy (Ctrl + N).
Po co to wszystko robiliśmy, skoro tego nie wykorzystaliśmy?

rafal07000 napisał(a):18. Przejdź teraz na na drugą warstwę i wejdź w opcje Filtry -> Światło i cień -> Rzucanie cienia i ustaw zaczynając od góry 2, 2, 6, 30%.
U mnie nie ma opcji "Rzucanie cienia", da się to w jakiś sposób zastąpić?
  Odpowiedz