Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop PL: Efekt z filmu "Avatar" [Poradnik by B0hazard]
Witajcie odjechani ..
Dzisiaj pokaże wam Coś czego nie ma na innych forach, efekt z filmu "Avatar" !
Jeśli podobał się wam film i chcieliście się wczuć w głównego bohatera od dziś będziecie wiedzieć jak uzyskać taki efekt .. koniec tego gadania bierzmy się do pracy a trochę jej jest :-)

1) Otwieramy zdjęcie Angeliny Jolie pobrany stąd w programie PhotoShop.

[Obrazek: Krok_1-1313709054.jpg]

2) Teraz musimy troszkę zmienić kształt twarzy. Aby wykonać taką metamorfozę klikamy z głównego menu "Filtr" - "Skraplanie".
Teraz przy użyciu myszki modyfikujemy twarz a w zasadzie sam nos ponieważ głównie chodzi o to aby był bardziej "kwadratowy" i wydłużony. Musimy uzyskać taki efekt:

[Obrazek: Krok_2-1313709054.jpg]

3) Ok .. Teraz zabierzmy się za oczy. Jest to trochę skomplikowana czynność. Otórz najpierw zaznaczamy oko bez brwi - przy użyciu narzędzia "Lasso Wielokątne" jedno oko następnie klikamy kopiuj a potem wklei. W ten sposób oko będzie na nowej warstwie. Z drugim okiem zrób to samo.

[Obrazek: Krok_3-1313709054.jpg]

4) Teraz gdy mamy 2 warstwy z prawym i lewym okiem wybieramy jedną z nich. Następnie klikamy skrót Ctrl+T (Przekształć swobodnie) i powiększamy nasze oko wedle uznania. Gdy już uzyskamy interesujący nas efekt (oczywiście nie przejmujemyy się tym że widać tak jakby oko było wycięte) klikamy prawym przyciskiem myszy na zaznaczeniu i wybieramy "wypaczenie". Dzięki temu otrzymamy efekt oka 3D. Oczywiście robimy tak z dwoma oczami. Gdy wszysto poszło ładnie uzyskamy taki efekt:

[Obrazek: Krok_4-1313709054.jpg]

5) Ok .. Teraz musimy przy użyciu "gumki" wyczyścić nie potrzebnę cześci w naszym oku aby nie było widać że coś tam robiliśmy ..

[Obrazek: Krok_5-1313709054.jpg]

6) Teraz musimy zrobić takie "złote oczy" jak mają Avatary. W tym celu pobieramy gotowę oko stąd i otwieramy w PS. Dopasowujemy oko do środka orginalnego oka Angeliny Joli. Z drugim okiem robimy tak samo przy czym przed tą operacją "Powielamy" warstwę z pierwszym okiem klikamy Ctrl+T potem prawy przycisk myszy a następnie odbij w poziomie. Uzyskamy wtedy odbicie lustrzane. Efekt naszej pracy:

[Obrazek: Krok_6-1313709054.jpg]

7) Teraz gdy już mamy wszystko musimy zmienić kolor skóry lecz nie poprzez zamalowanie gdyż musi padać światło! Dobra robimy tak klikamy na naszą warstwę "Tło" (Radzę ją skopiować na wszelki wypadek) i takim mały przyciskiem wybieramy "Barwa/Nasycenie".

[Obrazek: Krok_7-1313709054.jpg]

Ustawiamy następujące proporcje (oczywiście według uznania to jest tylko przykład):

[Obrazek: Krok_8-1313709054.jpg]

Warstwę z ustawieniami wrzucamy pomiędzy okiem prawym i lewym a całą resztą warst tak jak tutaj:

[Obrazek: Krok_9-1313709054.jpg]

Teraz gdy mamy zaznaczoną warstwę z "ustawieniami" klikamy w głównym menu na "Obraz" - "Dopasowania" - "Wyrównaj" lub skrótem Ctrl+I
Co to daje? - otórz teraz zamalujemy tylko twarz na kolor niebieski a nie cały obrazek. Tak też robimy zamalowujemy twarz:

[Obrazek: Krok_10-1313709054.jpg]

8) Teraz musimy dodać tatułaże. Na początek dodamy ten na czole naszego Avatara w tym celu otwieramy [http://s2118.chomikuj.pl/ChomikImage.asp...PL]obrazek[/url] i dodajemy do naszego obiektu. Następnie klikamy Ctrl+T i dowolnie go przerabiamy (szerekość, wysokość itp). Otrzymujemy taki efekt:

[Obrazek: Krok_12-1313709054.jpg]

Jak widzimy tatułaż jest za ostry. W tym celu w okienku warstw wybieramy opcje "Nakładka"

[Obrazek: Krok_11-1313709054.jpg]

9) Pozostaje nam zrobić tatułaże na twarzy w tym celu pobieramy drugi obrazek i rozmieszczamy go tak jak poniżej:

[Obrazek: Krok_12-1313709054.jpg]

W obu przypadkach stosujemy opcje "Nakładka".

10) Teraz przyszedł czas na tatułaż na nosie. W tym celu otwieramy ten obrazek i wstawiamy go to projektu na nosie ustawiając parametry jak wyżej .. otrzymujemy:

[Obrazek: Krok_13-1313709054.jpg]

11) Teraz musimy ustawić kolor skóry taki jaki ma być ponieważ ten który mamy teraz jest za jasny w tym celu klikamy na warstę z tłem następnie (przycisk o którym pisałem gdy wchodzliśmy w "Barwa/Nasycenie") i wybieramy krzywe. Ustawiamy 4 kolory według własnego uznania np.
RGB:

[Obrazek: krok_14-1313709054.jpg]

Czerwony:

[Obrazek: Krok_15-1313709054.jpg]

Niebieski:

[Obrazek: Krok_17-1313709505.jpg]

Zielony:

[Obrazek: Krok_16-1313709054.jpg]

12) Teraz dorabiamy małe białe kropki na warstwie z tłem. Oczywiście wedle uznania.
Otrzymaliśmy taki efekt:

[Obrazek: Gotowe-1313709549.jpg]

A teraz porównanie przed i po.

[Obrazek: Por_wnanie-1313709505.jpg]

Poradnik mojego autorstwa tutaj link do gotowego projektu w formacie PS.
Podobało się? Chcesz Więcej? Daj reputacje lub po prostu podziękuj ..
  Odpowiedz
Sam nie będę próbował ale efekt jest powalający.

Brawo za poradnik !
  Odpowiedz
Tak jak stałem ,tak szybko usiadłem ;) Efekt rewelacja !
  Odpowiedz
Super poradniki......, rób więcej, bo tylko czekam na jakiś żeby się coś uczyć :P
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
(01.09.2011, 17:23)DamianS napisał(a): Super poradniki......, rób więcej, bo tylko czekam na jakiś żeby się coś uczyć :P

może podsuniesz jakiś temat ? - chętnie go opiszę :)
  Odpowiedz
(01.09.2011, 17:56)Seba4810 napisał(a): może podsuniesz jakiś temat ? - chętnie go opiszę :)
Hmm chciałbym coś takiego jak przerabianie, malowanie zdjęć.
Mnie ciekawi jak Szymon zrobił ten obrazek :
[Obrazek: grafartlogoforum.jpg]
Może mógłbyś zrobić tutka jak takie efekty robić ? :) Pliss :) Chyba że nie potrafisz :P
  Odpowiedz
hm.. wiesz jak to zrobił Szymon nie wiem (musisz się go o to spytać) ale myślę że jestem wstanie uzyskać taki efekt. Postaram się niedługo zrobić taki tutek ale nie obiecuje ;) Praca ..
  Odpowiedz
jeżeli o mnie chodzi to nie mam zamiaru pokazywać jak zrobiłem te logo. Z prostego powodu :) Chcę aby nasze logo było unikalne. A jak pokażę jak je wykonać to czy będzie dalej unikalne ? odpowiedz jest prosta. Nie...
---
  Odpowiedz
(01.09.2011, 18:53)Szymon napisał(a): jeżeli o mnie chodzi to nie mam zamiaru pokazywać jak zrobiłem te logo. Z prostego powodu :) Chcę aby nasze logo było unikalne. A jak pokażę jak je wykonać to czy będzie dalej unikalne ? odpowiedz jest prosta. Nie...
Noto mógłbyś pokazać coś w tym stylu ?
EDIT :
Już szymon nie musisz skrywać tajemnicy bo wszystko jest tu: http://tutpros.com/advanced-glow-effects/ Wystarczy sobie na tłumaczu google tłumaczyć :)
Pozdrawiam
  Odpowiedz
Jeśli tak uważasz Szymon to nie będe Ci robił na przeciw. Damian niestety nie da rady. W sumie ja te logo mogę "podrobić" i myślę że każdy nawet początkujący grafik też może więc czy takie unikatowe hm.. podrobione zawsze będzie "ciut" inne..
  Odpowiedz