otwieramy nasz obraz. Ja już wkleiłem wcześniej wycięty wiatrak aby pokazać co i jak
Aby przekształcić warstwę na obiekt inteligentny kliknij na nią prawym i wybierz konwertuj na obiekt inteligentny
Teraz powielimy naszą warstwę z wiatrakiem. ustaw oba wiatraki obok siebie i na nowo utworzoną warstwę kliknij prawym i kliknij rasteryzuj warstwę. tym sposobem przywracamy warstwę do normalności
Teraz zaznacz obie warstwy klikając na nie shift + LPM w okienku "warstwy" następnie kliknij prawym już na obrazie i wybierz przekształcanie swobodne
Teraz zmniejsz je tak jak ja na obrazie
Teraz znowu wybierz przekształcanie swobodne i powiększ je mniej więcej tak jak były
Jak widzimy nasza warstwa "zwykła" straciła jakość
a ta przekształcona na obiekt inteligentny nie.
Jeżeli próbowałeś kiedyś to wiesz że obiektu inteligentnego nie da się pomalować pędzlem ale jest na to sposób który bardzo ułatwia nam pracę. Pokaże co i jak
Powieliłem nasz wiatrak w kilka różnych miejsc
No to teraz Np. chcemy pomalować wszystkie wiatraki normalnie byśmy mieli dużo roboty bo by było trzeba pomalować pierwszą warstwę potem znowu kopiować itd jednak jest na to sposób
Kliknij dwa razy lewym przyciskiem myszy na obojętnie którą warstwę
(może się wyświetlić okienko... Klikamy OK)
Jak widzimy pokazał nam się sam wiatrak.
Teraz możemy go edytować ja pomaluje go pędzlem w czerwone pasy
(podzieliłem sobie obraz na dwie części aby widzieć obydwa obrazy )
Może nie jest to najpiękniejszy wiatrak ale co tam
jak widzimy nic się nie dzieje na obrazku po prawej stronie.
teraz aby nasze wszystkie wiatraki po prawej stronie się zmieniły wystarczy przejść na obraz z wiatrakiem który pomalowaliśmy i zapisać go.
Jak widzimy wszystkie wiatraki się zmieniły
Ale co jeżeli chcemy aby jeden wiatrak był inny ?
wystarczy kliknąć prawym na warstwę w okienku "warstwy" i z rozwijanej listy wybrać "nowy obiekt inteligentny z kopii"
teraz mamy tak jakby osobny obiekt który możemy dowolnie edytować.
Inną zaletą obiektu inteligentnego jest to że możemy pracować na warstwach
(po kliknięciu dwa razy lewym) a w obrazie głównym widzimy tylko jedną warstwę.
(aby znowu edytować klikamy 2x lewym )