Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop PL: Przerażający efekt. Wejdź i sam oceń ;) [Poradnik by B0hazard]
Witajcie Odjechani ...
W dzisiejszym poradniku pokażę jak przerobić zdjęcie tak aby przypominało Zoombi lub jak kto woli anioła ? .. Nie wiem sami ocenicie. Jest trochę pracy ale myślę że efekt jest przerażający! - niestety w polsce nie obchodzi się Halloween ale może komuś przyda się ten poradnik. Tyle ode mnie a teraz bierzmy się do opracy.

Krok 1
Na początek otwieramy zdjęcie Angeliny Joli - z góry mówię że nie uwziołem się na tą biedną kobiete bo ostatnio często w poradnikach używam jej zdjęc :P

Krok 2
Powielamy naszą warstwę tło. Myślę że każdy wie jak to zrobić dla tych którzy nie wiedzą to PPM i "Powiel Warstwę" lub skrót Ctrl+J

Krok 3
Gdy już mamy 2 warstwy otwieramy zdjęcie z czaszką i wrzucamy do naszego projektu jako nową warstwę. Obrazek do pobrania jest tutaj.

Krok 4
Teraz gdy mamy warstwę z czaszką musimy ustawić jej krycie. Krycie ustawiamy na np. 75% jeśli jest potrzeba więcej - śmiało nic się nie stanie. Dlaczego to zrobiliśmy? - pewnie już sam zauważyłeś że czaszka nie pasuje do twarzy naszej modelki. Gdy ustawimy mniejsze krycie widzimy warstwę która znajduje się na dole. Teraz używając skrótu Ctrl+T dopasowujemy naszą czaszkę do twarzy Angeliny.

[Obrazek: Krok_4-1314012041.jpg]

Gdy Wszystko poszło ładnie ustawiamy wartość krycia "czaszki" na 100%.

Krok 5
Naszą warstwę z czaszką przenosimy między warstwę "Tło" a warstwę "Tło Kopia". Nasze warstwy będą ustawione w ten sposób:

[Obrazek: Krok_5-1314012041.jpg]

Krok 6
Teraz tworzymy maskę warstwy klikając przycisk [Obrazek: Maska_Wektorowa_ikona-1314012042.jpg] , wybieramy narzędzie "pędzelek" i kolor pędzelka "czarny". Kolor biały zamalowuje kolor czarny usuwa (tak jakbyśmy używali gumki). Dobra pędzelek ustawiamy na 27px i krycie na 0%. Teraz malujemy pędzlelkiem tak aby uzyskać taki efekt:

[Obrazek: Krok_6-1314012041.jpg]

Krok 7
Teraz musimy trochę "pomarszczyć" skórę naszej modelki. W tym celu otwieramy te pomarańczowe zdjęcie (gdy pobrałeś całą paczkę) lub po prostu zdjęcie z stąd. Wrzucame je do naszego projektu i za pomącą skrótu Ctrl+T transformujemy obrazek tak aby był na całej twarzy tak jak na obrazku poniżej:

[Obrazek: Krok_7-1314012041.jpg]

Krok 8
Gdy dopasowaliśmy już obrazek teraz w belce "warstwy" wybieramy opcje "Nakładka" dzięki temu obrazek "skóry" zlał się z warstwą która znajdowała się pod nią. Zobacz na obrazek poniżej:

[Obrazek: KROK_8-1314012042.jpg]

Krok 9
Jak sami na pewno zauważyliście "pomarszczona skóra" jest za duża i wchodzi na oko w tym celu wybieramy narzędzie "gumka" i usuwamy zbędne części otrzymaliśmy taki efekt:

[Obrazek: Krok_9-1314012042.jpg]

Krok 10
Teraz musimy nieco zmienić kolor naszej "pomarszczonej skóry" w tym celu otwieramy "krzywe" skrót klawiszowy Ctrl+M ustawiamy RGB według uznania np.:

[Obrazek: Krok_10-1314012042.jpg]

Krok 11
Teraz otwieramy warstwę z "trawą" pobraną stąd i wrzucamy do naszego projektu jako nową warstwę. Wklejamy i ustawiamy ją jak na obrazku.

[Obrazek: Krok_11-1314012042.jpg]

Gdy wszystko ładnie poszło zmieniamy styl warsty na "Nakładka" i usuwamy narzędziem "Gumka" zbędne elementy.

Krok 12
Teraz używając "gumki" usuwamy zbędne części na twarzy tak aby było widać kości a nie tą "pomarszczoną skórę" .. Obrazek poniżej:

[Obrazek: Krok_12-1314012042.jpg]

Krok 13
Teraz musimy ustawić "krzywe" tak aby czaszka była ciemniejsza. (Jak używać krzywe masz u góry). Ustawiamy krzywą według uznania otrzymujemy efekt:

[Obrazek: Krok_13-1314012042.jpg]

Krok 14
Teraz zaznaczamy nasze oko przy użyciu narzędzia "Zaznaczenie Elityczne". Kopiujemy (skrót Ctrl+C) i wklejamy (skrót Ctrl+V) ustawiamy naszą warstwę u góry nad wszystkimi. Teraz wchodzimy w "Obraz" - "Dopasowywania" - "Wariacje" i szukamy opcji "Więcej Czerwieni" zmazujemy niepotrzebne elementy i otrzymujemy taki efekt:

[Obrazek: Krok_14-1314012042.jpg]

Krok 15
Teraz tworzymy nową warstwę wybieramy narzędzie "pędzel" kolor czerwony i rysujemy wokół oka koło tak jak na obrazku poniżej:

[Obrazek: Krok_15-1314012042.jpg]

Krok 16
Teraz wybieramy "Filtr" - "Rozmycie" - "Rozmycie Gussowskie" i ustawiamy promień na 18px opcje warstwy na "Nakładka" otrzymaliśmy taki efekt:

[Obrazek: Krok_16-1314012042.jpg]

Krok 17
Teraz tworzymy nową warstwę, zamalowujemy ją na kolor czarny. Wchodzimy w "Filtr" - "Renderowanie" - "Flara obiektywu.." ustawiamy ją jak poniżej:

[Obrazek: Krok_17-1314012042.jpg]

Krok 18
Wybieramy tryb warstwy na krycie np. 35% i ustawiamy "Błysk" na oku. Gdy ustawiliśmy błysk wracamy na 100% krycia i tryb warstwy "łagodne światło". Oczywiście możemy dowolnie modyfikować kolor twarzy. Robimy to tworząc nowe warstwy, malujemy interesującym nas kolorem i ustawiamy tryb na "Nakładka" ja stworzyłem np. taki obrazek:

[Obrazek: gotowyf.jpg]

A teraz porównianie przed i po:

[Obrazek: PrzediPo-1314012042.jpg]

Podobają Ci się moje poradniki? Chcesz więcej? Podziękuj lub daj "Reputacje".
Jeśli masz jakieś pytania lub po prostu pomysły na nowe poradniki pisz!
  Odpowiedz
Ale ta Angelina ma u ciebie przes... Bardzo podobają mi się twoje poradnik. Tak trzymaj
Chomik: YouTube | Portfolio deviantART

Odpowiedz
(22.08.2011, 14:07)rafal07000 napisał(a): Ale ta Angelina ma u ciebie przes... Bardzo podobają mi się twoje poradnik. Tak trzymaj

Dzięki właśnie takie komentarze motywują mnie to dalszej pracy.
Ja się z twoich poradników ucze Gimp'a więc luz :D
  Odpowiedz
Tutoriale bardzo ciekawe, czekam na więcej ;) Z serii "mrocznej" :P
  Odpowiedz
Super poradniki czekamy z niecierpliwością na więcej.
  Odpowiedz
pomysł fajny :D tylko efekt taki sobie ;p ale poradnik gicio :D
---
  Odpowiedz
Super poradnik, mój efekt :
[Obrazek: 2c1c7qm0m0f480k8c8mp.png]
Ale my mężczyźni mamy fajnie..... xdd Bo nas nie przerabiają tylko zawsze kobiety xdd :)
Kolor sobie tylko na taki czerwony zmieniłem :)
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz