Ostatnio wpadłem dzięki pewnemu użytkownikowi na tutoriala KLIK
i postanowiłem zrobić swoją wersję
(nie myśl że bezsensownie skopiowałem tutka ja zrobiłem nowego biorąc pomysł z tamtego są 2 różne efekty )
Tworzymy nowy obraz ja wybrałem 1920 x 1200
rysujemy gradient radialny Tak jak w tym tutorialu KLIK tylko że kolorki są żółto zielone.
Ustaw gradient od #adbf41 do # 328a26
pobierz teksturę KLIK
otwórz plik z teksturą w Photoshopie i zmniejsz jej nasycenie (ctrl + shift + U). następnie rozciągnij teksturę tak aby pasowała do obrazu.
teraz ustaw krycie i wypełnienie na 70%. mamy ładne zielone tło
pobierz trawkę KLIK
na naszym obrazie piszemy nasz tekst ja wybrałem czcionkę Swiss 924BT.(kliknij aby pobrać) ponieważ jest szeroka
piszemy go kolorem białym i ustawiamy krycie warstwy na 50%
teraz wklejamy naszą trawkę i umieszczamy ją pod tekstem.
chcemy uzyskać efekt trawiastego tekstu. Czyli źdźbła trawy muszą wystawać poza literki
nasz tekst który przed chwilą napisaliśmy posłuży nam jako wskaźnik.
włączamy narzędzie do zaznaczania i obrysowujemy mniej więcej wokół ździebełek trawy przy literkach.
!! UWAGA !! to bardzo męczące
Ok. wiec najlepiej jest użyć pióra (p)
zwróć uwagę ze zaznaczam jakby po indywidualnych źdźbłach trawy co po wycięciu literki sprawi ze kawałki trawy wystają poza tekst
po utworzeniu zaznaczenia kopiujemy i wklejamy naszą literkę resztę trawy można narazie ukryć
teraz ustawiamy styl warstwy
teraz powielamy warstwę czyścimy jej styl klikając prawym na warstwę i wybierz wyczyść style..
teraz ustawiamy krycie warstwy na 51%
i ustawiamy jej styl na
to wszystko sprawiło ze mamy ciekawy efekt oczywiście przed nami jeszcze długa droga.
teraz dodamy cień warstwy.
chodzi o to aby uzyskać trójwymiarowy wygląd. tak więc wczytaj zaznaczenie utwórz nową warstwę.
teraz robimy tak:
kliknij strzałką raz w dół i raz w prawo ii wypełnij czarnym kolorem
powtarzamy czynność do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu (u mnie wyszło około 15 razy)
teraz wejdź filtr/rozmycie/poruszenie i ustaw kąt 45' i odległość około 30 następnie ustaw krycie na 50%. powinno wyjść coś takiego jak na zdjęciu
następnie przesuń cień w dół i w prawo. Magia Photoshopa nasza literka rzuca cień
teraz powiel tą warstwę trzy razy. za każdym razem delikatnie przygumkuj "końcówki" cienia tak aby był bliżej tekstu i ustaw tryb krycia tych warstw na mnożenie. powinno wyjść coś takiego
Nasz teks wygląda całkiem całkiem tylko nie chcemy aby był tylko cień. zrobimy że wyrośnie tam trawka
Więc jak widać poniżej wyciąłem klika kawałków trawy. są to poprostu wycięte kawałki naszej literki.
teraz przenosimy te elementy pod warstwę z naszą literką i umieszczamy je tak jak na zdjęciu
No to mamy jedną literkę
Taką samą techniką tworzymy pozostałe literki
efekt końcowy