Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop: Zmiana koloru włosów
Witam
W tym poradniku chciałbym wam pokazać, w jaki sposób zmienić kolor włosów.
Poziom trudności: Łatwy

No to zaczynamy
Zdjęcie z którego korzystałem poniżej

[Obrazek: kobieta-1345564163.jpg]

1) Otwieramy nasz plik który ściągneliśmy (Plik->Otwórz)
2) Tworzymy nową warstwę nad zdjęciem które otworzyliśmy "SHIFT + CTRL + N" warstwę przezroczystą.
Poniżej screen tworzenia warstwy

[Obrazek: dasd-1345564790.png]

3) Przybliżamy zdjęcie tak by dokładniej zamalować je pędzlem, żeby widać było tylko twarz i włosy.

4) Na warstwie którą utworzyliśmy zamalowujemy włosy dowolnym kolorem, w zależności jaki na jaki chcemy, ale nic się nie stanie jeżeli będziemy chcieli zmienić kolor to w każdej chwili da się to zrobić.
Ja zrobiłem to czarnym kolorem, ale i tak później zmienię. Tak jak mówiłem zamalowujemy włosy pędzlem, rozmiary dowolne, ale takie by zakryły wszystkie włosy, tak jak ja to zrobiłem. Nie musi być bardzo dokładnie, ale nie może być też byle jak.
Ja to tak zrobiłem

[Obrazek: dwadawd-1345566152.png]

5) Jak już zamalujemy włosy to wyłączamy widoczność tła i wybieramy kolor wypełnienia

[Obrazek: fsfsf-1345566551.png]
[Obrazek: sffsfsdfs-1345566964.png]

6) Jak już wybierzemy kolor to zaznaczamy widoczność tła(obrazka które na początku otwieraliśmy), te co wcześniej wyłączaliśmy.
i na warstwie którą utworzyliśmy wybieramy rodzaj krycia "Nakładka"
Screen poniżej
[Obrazek: czxczxczxc-1345567575.png]

7) Teraz wybieramy gumkę skrót "E" z małym rozmiarem i zamalowujemy niedokładności, naniesienia koloru na twarz, jak i między włosami trochę poprawimy.
Tak to wygląda po użyciu gumki

[Obrazek: sadasdasdada-1345568405.png]

8) Teraz użyjemy ostatniej opcji, rozmywanie.
-Intensywność 65
-Wielkość pędzla 10, gładki
-Krycie pędzla 97
(Oczywiście toczy się to opcji rozmywanie, ale jak na screenie wybieramy takie opcję)

i cały kolor włosów rozmywamy, nie będzie widać dokładnie efektów, ale czasem się przydaję, zwłaszcza przy pojedyńczych włosach. Jeżeli po rozmazywaniu kolor znowu wyjdzie na tło lub twarz użyjmy znowu gumki tylko że z pokryciem np 50.
Efekt po rozmazywaniu
[Obrazek: sfsdfsdf-1345569530.png]

EFEKT KOŃCOWY

[Obrazek: 12313-1345569603.png]

Pozdrawiam

Do admina: Pisałem w jednym z wątków, że na obrazku który mi dałeś nie pomaluję gdyż było by to dla mnie za trudne. Zrobiłem na swoim, czekałem aż ktoś zrobi na podanym przez ciebie zdjęciu, ale jak nikt nie napisał jeszcze, to ja podaje swoją wersję.

PS. Nie wiem może są łatwiejsze sposoby na zmianę koloru włosów, lecz ja podaje sposób w jaki ja to robię.
Na gimpie jutro, albo pojutrze zrobię trochę w inny sposób, możę wyda wam się łatwiejszy. Można oczywiście zrobić i w Gimpie tym sposobem,ale podam wam przy okazji dwa sposoby:P.
  Odpowiedz
danielo117o napisał(a):Do admina: Pisałem w jednym z wątków, że na obrazku który mi dałeś nie pomaluję gdyż było by to dla mnie za trudne. Zrobiłem na swoim, czekałem aż ktoś zrobi na podanym przez ciebie zdjęciu, ale jak nikt nie napisał jeszcze, to ja podaje swoją wersję.

Bardzo fajny tutek. A co do tego obrazka co dał ci admin z odstającymi włosami to powiem ci, że należy je usunąć po prostu.

Edit:
Szymon ale i tak koloru tych odstających nie zmieniłeś :D
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
danielo117o napisał(a):Do admina: Pisałem w jednym z wątków, że na obrazku który mi dałeś nie pomaluję gdyż było by to dla mnie za trudne. Zrobiłem na swoim, czekałem aż ktoś zrobi na podanym przez ciebie zdjęciu, ale jak nikt nie napisał jeszcze, to ja podaje swoją wersję.
Diablo09 napisał(a):odstającymi włosami to powiem ci, że należy je usunąć po prostu.

[Obrazek: woman_Odjechani_com_pl_1345543007-1346095908.gif]
---
  Odpowiedz
:) Ja bym tak nie zrobił

Szymon, ale zrobiłeś tą zmianę koloru poprzez "Barwa/Nasycenie?
  Odpowiedz
Mój niedokładny, robiony na szybko efekt.
Jak to zrobiłem - na zasadzie nowego pędzla, przy użyciu narzędzia pióro (P).

[Obrazek: jebjeb-1346099104.jpg]

Porównanie:

[Obrazek: pr_ba3-1346098747.jpg]

Myślę że lepiej po prostu zostawić te włoski, ponieważ przy małej zmianie koloru nie będzie tego
po prostu widać.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
To sebastian czemu nie zrobiłeś poradnika:P Ja też tak chciałbym umieć:)
  Odpowiedz
Trochę kiepska jakość tego zdjęcia, dlatego efekt wydaje się być po prostu sztuczny.
Takie me zdanie, oczywiście co do mojej pracy - Twoja jest jak najbardziej OK.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Może i tak, ale na tym co ja robiłem, to akurat bardzo prosto uzyskać taki efekt:P
A te co ty zrobiłeś to aż pozazdrościć, bo czego ja nie próbowałem by uzyskać taki efekt.

Super efekt wyszedł ci z tego obrazka, a już myślałem że się nie da:P
  Odpowiedz
gdzie mam zaznaczyć tą nakładkę?
[Obrazek: 81039205.jpg]
  Odpowiedz
Musisz rozwinąć listę:
[Obrazek: Bez_nazwy_1-1346157547.png]
---
  Odpowiedz