Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial photoshop: Baner reklamowy na Top listę 468X60
W tym tutorialu pokażę wam jak można szybko zrobić baner reklamowy na top listę w standardowych rozmiarach 468X60.

A więc do dzieła. Posługuje się programem Photoshop CS4 w polskiej wersji językowej.

Otrzymamy taki baner.
[Obrazek: filmhz.png]
  • Uruchom program i utwórz dokument.
    Plik » Nowy (eng. File » New) lub CTRL + N. Ustawienia takie same jak na screenie:
[Obrazek: nowydokument.th.png]
  • Kolejnym krokiem będzie wypełnienie tła kolorem, ja użyję gradientu.
    Z bocznego paska narzędziowego wybierz Gradient lub kilknij G
    [Obrazek: paseknarzdzi.png]
    Do gradientu użyję kolorów #FC73AD oraz #FF3C8E
[Obrazek: 82804592.png]
  • Po lewej stronie umieścimy jakąś grafikę, która będzie komponować się kolorystycznie z tłem oraz będzie powiązana tematycznie z całą resztą. Skorzystam z wyszukiwarki ikon iconfinder
  • Interesującą mnie ikonkę przeniosłem na swoje konto chomikowe Umieściłem ją po lewej stronie banerka z dodatkowymi efektami... tak jak to przedstawiam na screenie:
    [Obrazek: ciend.th.png]
[Obrazek: tlozikona.png]
  • Kolejnym krokiem jaki dokonam to dodanie napisu na środku banera. Ja dodaję napis - Film za free czeka na Twoją uwagę. Twój może być inny.
  • Użyję czcionki o nazwie "Geometryczna" znajdziesz ją TUTAJ.
  • Żeby dodać tekst użyj narzędzia Maska Tekstu Poziomego (eng. Horizontal Type Mask Tool) lub użyj skrótu T.
[Obrazek: znapisem.png]
  • Następnie dodamy button z napisem 'kliknij'. A jak to zrobić dowiecie się w dalszej części tego tutoriala.
  • Zabieramy się za tworzenie buttona, który zostanie umieszczony z prawej strony banera.
  • Utwórz nową warstwę i pozostań na niej. Z paska narzędzi wybierz narzędzie Zaznaczenie prostokątne (eng. Rectangular Marquee Tool) i zaznacz mniej więcej taki prostokąt:
[Obrazek: prostokat.png]
  • Na tak zaznaczonym prostokącie kliknij prawym przyciskiem myszki i wybierz opcję "Wypełnij"
  • Krycie ustawiamy na 100% oraz ustalimy kolor.
[Obrazek: wypel.png]
  • W powyższym screenie zwróć uwage na opcję Zawartość. Po kliknięciu w listę rozwijalną zaznacz opcję Kolor... Otworzysz w ten sposób kolejne okno, w którym ustal takie same ustawienia jak na screenie poniżej. W miejscu gdzie znajduje się kursor myszki wpisz kod HEX koloru #00ADEF
  • Na koniec wszystko pozatwierdzaj.
[Obrazek: koloru.png]
  • Kliknij jeszcze raz w utowrzone zaznaczenie prostokątne, tym razem będzie ono już niebieskie ponieważ już je wyedytowaliśmy.
  • Z menu kontekstowego wybierz opcję 'Obrysuj' i ustal takie ustawienia jak na screenie zamieszczonym poniżej:
[Obrazek: obrys.png]
  • Dodamy efekt cienia. W tym celu zaznacz warstwę z buttonem.
[Obrazek: warstwat.png]
  • Z górnego menu wybierz Warstwa » Styl warstwy » Opcje mieszania » Cień - (eng. Layer » Layer style » Blending options » Drop shadow)
[Obrazek: cienb.th.png]
  • Teraz dodamy napis na buttonie. W tym celu użyjemy narzędzia [Obrazek: horizontal-type-mask-tool.gif] Maska Tekstu Poziomego - (eng. Horizontal Type Mask Tool) - lub użyj skrótu T
  • Wprowadź tekst "kliknij" lub jakiś inny, który będzie pasował na buttonie.
    Czcionka obojętna, ale najbardziej polecam Arial. Rozmiar czcionki ustawiłem na 24px. I jak widać na załączonym obrazku kolor jest biały.
Efekt końcowy:
[Obrazek: filmhz.png]
  Odpowiedz