Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Układy równań
#1
Mam problem ponieważ we wtorek zaczynamy pisac egzaminy a ja dalej nie rozumiem układów równań... Jak się to liczy itd... mógłby ktoś jakoś w miarę prosto wytłumaczyc o co tam chodzi ? :) jeśli by się dało to bez jakiś skomplikowanych słów bo u mnie z matematyką ciężko :(

PS: nie chce żadnych regułek albo cytatów z wikipedi bo niestety cały podręcznik na ten temat przeczytałem i dalej nie rozumiem
  Odpowiedz
#2
[Obrazek: 1193.gif]

Myślę ,że prościej się nie da :).
Rzuć okiem i pogogoluj, powinieneś w moment pojąć.
To nie jest takie trudne :).

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
#3
(22.04.2012, 20:35)Hans napisał(a): [Obrazek: 1193.gif]

Myślę ,że prościej się nie da :).
Rzuć okiem i pogogoluj, powinieneś w moment pojąć.
To nie jest takie trudne :).

Pozdrawiam.

Ale jak to się ma do rozwiązania gotowego układu? :) bo z tym mam największy problem
  Odpowiedz
#4
Podaj jakiś przykład który cie interesuję :) tak będzie prościej
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
#5
Nie znam sie na tym wiec nie wiem czy da sie go rozwiazac ale np
-2x+6=3y
3y+4x=4
  Odpowiedz
#6
-2x + 6 = 3y
3y + 4x = 4

Więc tak, najpierw musisz przenieść wszystkie iksy i igreki na jedną stronę. Pamiętaj, że gdy przenosisz, znaki się zmieniają. Tak więc -2x + 6 = 3y zmienia się na -2x -3y = -6 W drugim równaniu możesz trochę uporządkować tak, żeby iksy były najpierw, a igreki po nich. Wygląda to mniej więcej tak:

-2x -3y = -6
4x + 3y = 4


Teraz musisz zrobić coś takiego:
-2x -3y = -6
+ + +
4x 3y 4
Co się równa
2x + 0 = -2
Tak więc
2x = -2
Dzielisz obie strony przez 2
x = -1


Teraz musisz podstawić w miejsce iksa -1, nie ważne w którym równaniu, wynik wyjdzie ci ten sam.
-2x - 3y = -6


-2 * (-1) – 3y = -6
2 – 3y = -6
-3y = -8
y = 8/3 = 2 i 2/3


lub


4x + 3y = 4
4 * (-1) + 3y = 4
-4 + 3y = 4
3y = 8
y = 8/3 = 2 i 2/3


Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiem :D
Zapraszam na mojego chomika :) Znajdziecie tam książki różnego rodzaju.
  Odpowiedz
#7
A jeśli chcemy zamienic z -x na +x to przez ile obustronnie mnożymy?
  Odpowiedz
#8
//(-1)
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Matematyka- układy równań Mantis98 2 2 578 24.03.2013, 10:06
Ostatni post: Suicider

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości