Wino z aronii
|
Nie wiem czy to leży w zakresie twoich zainteresowań,ale zaryzykuję.Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy) interesuje mnie co z owoców można dodać do takiego wina aby lekko złagodzić cierpki smak.A może miałbyś jakiś własny przepis na wino z naszych rodzimych owoców.Pozdrawiam.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
27.06.2011, 01:51
Moja babcia dodawała malin do gąsiora, lub gotowała przed fermentacją aronie z liśćmi wiśni i z dodatkiem cukru.
05.11.2011, 00:49
tungar napisał(a):Otóż robiłem kilka razy wino z aroni(owoc dobry i zdrowy)Tungar, a podasz tu przepis na wino z aronii? Please! ![]()
Niedobrze, gdy rozum jest specjalistą od krótkich dystansów.
05.11.2011, 14:13
Kiedyś miałem dokładniejszy przepis, ale gdzieś się zapodział. Dlatego podam to co pamiętam.
Składniki na 30 litrów wina: 20 kg owoców – muszą być dojrzałe, takie aż czarne 13 litrów wody 7 kilogramów cukru Drożdże: Malaga, Portwein, Bordeaux Owoce trzeba potrzymać kilka dni w zamrażarce, nie wiem dokładnie dlaczego, chyba chodzi o pozbycie się częściowo goryczy charakterystycznej dla aronii. Po przemrożeniu owoce porządnie zmiażdżyć i wrzucić do balonu, następnie zalać wrzątkiem 6l. Do pozostałej wody dodać cukier i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu syropu cukrowego, dolać go do balonu. A teraz to już pozostało dodać drożdże winne. Po jakichś dwóch tygodniach można przecedzić resztki owoców i wino z powrotem do balona. Następne odcedzanie co miesiąc. Wino jest gotowe po 6-7 miesiącach. Wino takie ma bardzo dużo witamin, dzięki temu posiada lecznicze właściwości, polecane jest podobno chorym na serce. I jeszcze ostrzeżenie, aronię ciężko sprać, więc lepiej używać przy pracy jakiejś starej odzieży. |