Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wino z czereśni
Polecam : WINO Z CZEREŚNI

Wino jednoowocowe z czereśni ma dość przeciętną jakość. Trzeba je dokwasić, dodając 1-2 g kwasu cytrynowego oraz pożywkę dla drożdży w ilości 0,4 g na litr nastawu. Na wino najlepiej nadają się dzikie odmiany czereśni. Po wymyciu, osaczeniu i wydrylowaniu miażdżymy je. Nie należy miażdżyć czereśni z pestkami, gdyż wówczas wino może mieć zbyt dużo goryczy.

Wino z czereśni mocne (16%)

moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier 3000 g, czyli 1,87
kwas cytrynowy - 30-40 g
woda - 3,13
Razem doprawiony moszcz 15 l
  Odpowiedz
Na pewno wypróbuje przepis, jak tylko namierzę gdzie są wiśnie [Obrazek: cwaniak.gif]
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
(10.07.2012, 15:26)Diablo09 napisał(a): Na pewno wypróbuje przepis, jak tylko namierzę gdzie są wiśnie [Obrazek: cwaniak.gif]
Czereśnie ... Teraz coraz trudniej je zdobyć ...
  Odpowiedz
(10.07.2012, 19:25)ADRIANUSS napisał(a): Czereśnie ... Teraz coraz trudniej je zdobyć ...
Dokładnie...
U mnie drzewka pousychały i nie było dużo ;/
pewnie przez te mrozy co utrzymywały się dość długo :)
  Odpowiedz
Niee teraz dołożyło się słońce ... i deszcze
  Odpowiedz
Trochę się pomyliłem w poście: #2

Gdyż napisałem wiśnie zamiast czereśnie. Cóż u mnie na wiosce czereśnie są więc o dostęp jest łatwo. Lecz z wiśniami to się zgodzę wiele drzewek albo uschło albo zdziczały i owoców prawie nie ma.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz