Jutro sam będę robił wino. Owoce czekają tylko aby je zerwać.

Porzeczki mają duże znaczenie dietetyczne, są doskonałym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, i C, zawierają kwasy organiczne, garbniki, błonnik, związki żelaza, wapnia i mikroelementy. Należy wspomnieć, że porzeczka czarna ma więcej witamin i mikroelementów od porzeczek białych i czerwonych. Okres owocowania i zbiorów (w zależności od rodzaju) przypada od lipca do końca sierpnia. Białe i czerwone porzeczki są bardzo łatwym i wdzięcznym materiałem na wina domowe, polecane są dla osób zaczynających swoją przygodę z winem domowym. Porzeczki łatwo oddają sok, łatwo się fermentują i często szybko samoczynnie się klarują. Porzeczka nie jest drogim owocem, jest łatwa w uprawie i można z niej nastawić wina wytrawne jak i słodkie, jednoowocowe lub połączyć z innymi owocami, uzyskując wina wieloowocowe. Wybierając owoce do przygotowania wina, należy zwrócić uwagę by były w pełni dojrzałe i niezbyt kwaśne. Nastawiając wino należy pamiętać by zbytnio nie rozcieńczać moszczu (nie dodawać zbyt dużo wody w stosunku do owoców), gdyż otrzymane wino będzie miało słaby smak (zbyt mało ekstraktu, mówi się o „pustym” winie) i będzie podatne na choroby. Górna granica rozcieńczenia to 2l wody (woda + cukier) na 1 kg owoców – tej granicy nie powinno się przekraczać. W przypadku bardzo kwaśnych porzeczek możemy przyrządzić wino mieszane dodając do porzeczek: jabłka, agrest, maliny lub inne owoce które przyjdą nam na myśl. |
![]() |
Wino domowe lekkie 12%: |
• owoce 4,5kg • woda 5,5l • cukier 1,8kg |
Wino domowe mocniejsze 18%: |
• owoce 5kg • woda 5l • cukier 3kg |
Wino porzeczka mieszana 16-17%: |
• porzeczka czerwona 5kg • porzeczka czarna 1kg • woda 5l • cukier 3kg |
Wino porzeczkowe mieszane, mocne (16-17%): |
• moszcz porzeczki 3l • moszcz z agrestu 1,5l • moszcz z jabłek 1,5l • moszcz truskawek 0,5l •woda 3,5l •cukier 2kg |
Wybierając drożdże do wina porzeczkowego polecamy włoskie aktywne drożdże: ENARTIS Ferm AromaWhite lub ENARTIS Ferm RedFruit oraz pożywkę ENARTIS START lub SUPERIT.
Zwyczajne drożdże winiarskie też mogą być. Można je dostać przeważnie w sklepach ogrodniczych lub budowlano-ogrodniczych, np w Mrówce
![]() |
Jeżeli chodzi o porzeczki czarne, to są dla winiarzy dużo bardziej pożądanym składnikiem win domowych. Czarne porzeczki mają dużo więcej ekstraktu, ciemnego barwnika i witamin. Ze względu na swój aromat, porzeczki czarne rzadziej używane są do wyrobu lekkich win jednoowocowych. Stosowane są raczej do ciężkich, deserowych win, przeznaczonych do długiego leżakowania (2-3 lata) lub jako wina przeznaczone na kupaż (mieszanie z innymi winami, w celu poprawienia koloru, smaku i zapachu wina „słabszego”, przeważnie stosuje się 0,5 do 1l wina z czarnej porzeczki na 20l innego wina deserowego). |
moszcz - świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina owocowego, miodu pitnego itp. W języku potocznym termin stosowany najczęściej w stosunku do moszczu gronowego, czyli soku z winogron przeznaczonego na fermentację w celu wyrobu wina.
Ogólnej instrukcji nie będę podawał jak i co się robi po kolei i co potrzeba gdyż wątek przedstawia tylko przepisy na wino !
Źródło: winodomowe.info
Tak wiem, że tekst skopiowany, tak wiem, że jestem niegrzeczny, tak wiem, że stać mnie na coś więcej. Ale ważne, że miałem chęci !!
Strona z tapetami na pulpit - polecam