Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wszystko na temat taktyki
Na początek kilka słów o samej taktyce

Taktyka (gr. taktiká ) – teoria i praktyka posługiwania się jednostkami wojskowymi dla osiągnięcia zamierzonego celu. Taktyka jest najniższym poziomem sztuki wojennej. Wyższymi szczeblami sztuki wojennej są: sztuka operacyjna i strategia.

Taktyka dotyczy reguł użycia stosunkowo niewielkich jednostek wojskowych zwanych związkami taktycznymi. Jest sztuką osiągania zwycięstwa (czy ogólniej: zamierzonych celów) w konkretnych warunkach. Przyjmuje się też, że taktyka dotyczy ograniczonej przestrzeni (np. do XX w. do terenu, który można objąć wzrokiem) i czasu (rzędu doby).

To jest definicja wikipedii, którą teraz podsumuje i rozwinę:)

Taktyka-sposób prowadzenia bitwy w określonym terenie i warunkach.

W dzisiejszych czasach istnieje kilka taktyk dotyczących właśnie walki.

Taktyka czarna

Bardzo szeroko rozwinięta taktyka, którą dotyczy czy może określa sposoby prowadzenia różnego rodzaju walki (szturm, zwiad itp.) w terenie zurbanizowanym. Czyli budynki i takie tam:). Specjalistami w czarnej taktyce są policyjne jednostki specjalne (antyterroryści), Których zadania często są wykonywane w terenach mocno zurbanizowanych jakie są miasta. Akurat oni szkoleni są głównie w tym zakresie. Tą taktykę doskonalą również w wojsku ( nie tylko jednostkach specjalnych, które również tak samo jak antyterroryści szkoleni są w powstrzymywanie fali terroryzmu) jednak nie na tak wysokim poziomie. Mógłbym się tu zagłębić bardziej ale to kiedy indziej opiszą:)

Taktyka zielona

Moja ulubiona taktyka, która według mnie jest najbardziej uniwersalna gdyż stosuje się ją nie tylko w terenie "zielonym". Obejmuje charakterystyczne postępowanie w terenie naturalnym, że się tak wyrażę. Czyli wszystko co związane z przyrodą. Lasy, puszcze, również tereny podmokłe lecz tutaj są ograniczenia, tereny równinne lekko zalesione itp. Obecnie rzadziej używany sposób prowadzenia walki z prostego powodu. Obecnie mało jest konfliktów (przynajmniej na skalę światową) gdzie ukształtowanie umożliwia jej stosowanie. Jako, że sam jestem wydaje mi sie w zaawansowanym stopniu (nie tyle co praktycznie bardziej teoretycznie) jestem w stanie powiedzieć, że warto równiez oczywiście jeżeli chce się wiązać z tym swoją przyszłość doskonalić się w sztuce survivalu przy szkoleniu tej taktyki. Jak już wspomniałem jest to taktyka używana w terenie naturalnym, a samo znanie tej taktyki nawet od podszewki może nie pomóc w przeżyciu w "dziczy". Podam tutaj przykład profesji snajpera, który jest mi bliski. Żołnierz o tej profesji nie tylko musi, że się tak wyrażę znać zieloną takt. od podszewki gdyż jest to chyba najlepiej rozwinięta umiejętność pomijając (wyborowe strzelanie, maskowanie w terenie itp.). Wydaje mi się, że jeszcze coś pominąłem ale kurcze nie wiem co:)

Taktyka niebieska

Chyba najtrudniejsza i najmniej bezpieczna sztuka do opanowania. Swoim działaniem obejmuje wszystko co związane jest z morzem. Czyli (abordaże, nurkowanie, zajmowanie np. platform wiertniczych i jeszcze ho ho innych). Tak jak napisałem wyżej jej opanowanie jest bardzo trudne i wymaga wiele wysiłku i czasu oraz oczywiście dobrego instruktarzu:) Dodam jeszcze, że chyba najbardziej efektowna ze wszystkich taktyk.

Mały pokazik dla zainteresowanych jak to mniej więcej wygląda.

Taktyka biała

Najbardziej dla mnie trudna do pojęcia taktyka, która swoim działaniem obejmuje zazwyczaj zaśnieżone góry. Aby poznać tajniki tej taktyki należy zrozumieć/nauczyć się np. ekstremalnej jazdy na nartach (specjalnie użyłem tej nazwy gdyż słyszałem, że są przypadki dotyczące strzelania podczas jazdy), wspinaczki górskiej, również dobrze by było gdyby kursant znał podstawy survivalu. Taktyka ta jest według mnie tylko i wyłacznie dla ludzi i ponad przeciętnej kondycji fizycznej.

Na prawie koniec dodam, że taktyka dzieli się nie tylko ze względu na prowadzenie walki. Można ją również podzielic ze względu na rodzaj wojska. Każdy rodzaj wojska ma inną taktykę, którą nieustannie doskonali. Istnieje również taktyka, która dotyczy udzielania pierwszej pomocy podczas "kontaktu ogniowego" (wynoszenie, reanimacja i wszystkko inne co związen właśnie z leczeniem rannego). Wiem, że brzmie to dośc skomplikowanie. I jeżeli czegoś ktoś nie rozumie to oczywiście proszę pisać i się nie krempować:) Przyznam szczerze, że aby opanować i sobie nie mylić trzeba na prawdę poświęcić dużo czasu.

Jak widać do niektórych rodzaji taktyk dodałem filmy a do niektórych nie. Już wyjaśniam dlaczego. Po prostu np. dla zielonej taktyki nie widzę odpowiedniego/realnego filmu odwzorowującego właśnię ten sposób. Możecie mi wierzyć albo nie ale to trzeba zobaczyć na reala, żeby wiedzieć o czym mówię.

Mam tylko nadzieje, że nie będzie pretensji, że cóś źle powiedziałem. Pracy magisterskiej z tego tematu nie pisałem:) także jeżeli ktoś dostrzeże jakiś błąd to bardzo proszę o sprostowanie i też jak zwyklę oczywiście mile widziane komentarze dotyczące dodatkowych info. których nie zamieściłem tutaj. Dziękuje za czas poświęcony temu tekstu i zapraszam do następnych tematów, które niedługo powstaną.
  Odpowiedz