Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wymiana uszczelki w baterii dwu-zaworowej.
Thumbs Up 
BUDOWA

Baterie dwu-zaworowe (do zimnej i ciepłej wody) z wylewką monolityczną z korpusem mechanizmu lub ruchomą, w kształcie litery C lub S, umocowaną na górnej albo dolnej powierzchni korpusu baterii są wciąż jeszcze bardzo popularne. Sposób likwidowania przecieków w takich bateriach jest łatwy i możliwy do wykonania przez każdego.

[Obrazek: 56019546.jpg]

PRZYCZYNY NIESPRAWNOŚCI

Przed odcięciem przepływu wody w instalacji, trzeba ustalić przyczyny niesprawności baterii. Jest ich kilka:
- woda przecieka obok sworznia pokrętła (między sworzniem a dławica),
- woda przecieka między głowica a dławica,
- woda przecieka przez rurę spustową (wylewkę) - kapie, gdy kran jest zakręcony,
- woda przecieka obok uszczelki, znajdującej się między głowica a baterią,
- woda przecieka obok nakrętki ruchomej wylewki (gdy kran jest odkręcony).

NARZĘDZIA

[Obrazek: narzedziabateriadwuzawo.jpg]

:idea: Jeśli podczas pracy będzie używany klucz nastawny ze szczękami ząbkowymi, to przed ich zaciśnięciem na nakrętkach baterii trzeba je owinąć szmatką, taśmą samoprzylepną lub izolacyjną, aby nie zarysowały chromowanych powierzchni.

WYKONANIE NAPRAWY

Po ustaleniu przyczyny niesprawności baterii, należy zamknąć przepływ wody w instalacji. W starych instalacjach trzeba zakręcić zawór główny, znajdujący się zazwyczaj w piwnicy, często w sąsiedztwie wodomierza. W nowych zawór znajduje się najczęściej na pionie lub jego poziomym odgałęzieniu w mieszkaniu.

Usuwanie poszczególnych niesprawności

Należy dokręcić na sworzniu obejmującą go dławicę. Aby wykonać tę czynność trzeba zdjąć ze sworznia kolejno pokrywę pokrętła lub śruby go mocującej, śrubę mocującą pokrętło i pokrętło.

Jeżeli wykonanie tej czynności nie przyniesie pozytywnego skutku (woda nadal przecieka), trzeba sprawdzić jakość uszczelki dławicy. Zużyta czy nawet lekko uszkodzona uszczelka musi być wymieniona na nową. Dławica założona na nowej uszczelce, dokręcona do niej, lekko ją rozpierająca, powinna uniemożliwić przeciekanie.
[Obrazek: usuwanieniesprawnosci1.jpg]

Jeżeli dokręcenie dławicy do nowej uszczelki nie pomaga, trzeba ją ponownie wyjąć z korpusu. Znajdujący się na skokach jej gwintu sznur uszczelniający należy usunąć za pomocą igły. Zużyty, przetarty, popękany sznur można zastąpić średniej grubości bawełniana nitką do szycia, nasmarowany stearyną. Po nawinięciu cienkiej warstwy nitki na gwint, dławicę trzeba wprowadzić do korpusu, dociskając nią uszczelkę.

[Obrazek: usuwanieniesprawnosci2.jpg]

Tę awarię powoduje nadmiernie zużyta lub uszkodzona uszczelka, założona na tak zwanym grzybku. Przystępując do likwidowania tej usterki należy wykręcić korpus kranu i wyjąć z niego zawór grzybkowy. Zawór ten, swoim trzpieniem, jest luźno osadzony w otworze zakończenia sworznia. Po odkręceniu mosiężnej nakrętki można zdjąć starą uszczelkę i na jej miejsce nałożyć nową. Zabezpiecza się ją przed wypadnięciem dokręcając do pierwszego oporu uprzednio zdjętą nakrętką. Następnie grzybek mocuje się w sworzniu i razem z korpusem kranu wprowadza do korpusu baterii.

[Obrazek: usuwanieniesprawnosci3.jpg]

UWAGA

Przed wkręceniem głowicy w gniazdo baterii, trzeba cofnąć zawór grzybkowy sworznia, czyli odkręcić pokrętło kranu w lewą stronę. Dopiero z tak ustawionym zaworem sworznia można wkręcić korpus kranu. Jednocześnie trzeba sprawdzić właściwe, równomierne ułożenie uszczelki na jego kołnierzu.

Przeciek wody między uszczelką a korpusem baterii można spróbować usunąć mocniej dokręcając głowicę. Jeżeli czynność ta nie przyniesie oczekiwanego rezultatu, należy wymienić uszczelkę na nową.

[Obrazek: usuwanieniesprawnosci4.jpg]

Jedynym sposobem na zlikwidowanie przecieku wody obok nakrętki ruchomej wylewki (przy otwartym kranie) jest wymiana kompletu pierścieni i uszczelek w miejscu połączenia wylewki z korpusem odbiornika baterii. Wylewkę ruchomą zdejmuje się po odkręceniu jej nakrętki.

[Obrazek: usuwanieniesprawnosci5.jpg]

Przecieki wody zdarzają się także (choć rzadko) na połączeniach baterii z przewodami wodociągowymi, zwłaszcza w starych, częściowo skorodowanych instalacjach. Jeżeli przecieki nie ustaną po dokręceniu tych łączników, trzeba odkręcić łączniki i zdjąć baterię z przewodów.

[Obrazek: usuwanieniesprawnosci6.jpg]

UWAGA

Starą uszczelkę w nakrętce korpusu baterii należy wymienić na nową. Powierzchnie gwintów zewnętrznych łącznika, po oczyszczeniu ze starych uszczelnień, trzeba dwa, trzy razy owinąć hydrauliczną taśmą uszczelniającą, lekko ją naciągając tak, aby wciskała się w bruzdy. W podobny sposób owija się taśmą końcówkę przewodu wodociągowego. Tak przygotowane miejsca połączeń trzeba dokładnie i mocno skręcić ze sobą.

Często po dłuższym używaniu zaworów również ich gniazda - na których opierają się uszczelki - wymagają konserwacji: oczyszczenia z wapiennego nalotu. Jeżeli przetarcie drobnoziarnistym materiałem ściernym nie przyniesie rezultatu, potrzebne będzie specjalne narzędzie do szlifowania gniazd zaworowych. Jest ono jednak drogie. Taniej będzie kupić nowe baterie.

:huh: Jeśli masz problem? Zapytaj fachowca!
  Odpowiedz
OK. A jakie uszczelki są dobrymi uszczelkami?
To znaczy z jakiego materiału muszą być wykonane?

Ostatnio zwykłe uszczelki wypierane są na rzecz silikonowych.
Założyłem silikonowe bo innych w sklepie nie dostałem.
Po dwóch tygodniach przepuszczają wodę.
Trzeba naprawdę silnie dokręcać kurek inaczej kapie lub się sączy.
Może to nie uszczelka a osad o którym pisałeś?
Bateria nie była wymieniana ani czyszczona przez około 8 lat.
  Odpowiedz
Rodzaj uszczelek powinien być dobrany do jakości wody w danym miejscu.

Rodzaje uszczelek:

• uszczelki gumowe

• uszczelki silikonowe

• uszczelki fibrowe

• uszczelki z płyt uszczelniających.

[Obrazek: uszczelki.jpg]

Do miejsc z wodą bardzo gorącą ( z autopsji wiem że niektóre osiedla dostarczana jest woda o temp. pow. 70°C) polecałbym uszczelki fibrowe, ponieważ nie odkształcają się pod wpływam wysokich temperatur.

W miejscach, gdzie woda ciepła ma temperaturę w zakresie 35-65°C wystarczą uszczelki sylikonowe. Ich zaletą jest mała siła wkładana w zakręcanie kranu.

:huh: Jeśli masz problem? Zapytaj fachowca!
  Odpowiedz
Mam niemaly problem z wymontowaniem glowicy (wraz z cala jej zawartoscia). Nie znalazlem nigdzie odpowiedzi. Po zdjeciu kurka, gdy odkrecam te glowna srobe (te na klucz nasadowy 17), da sie wysunac tylko te srube wraz z przytwierdzonym do niej pierscieniem i uszczelkami. Natomiast caly srodek - ten, na ktory naklada sie kurek - zostaje w srodku baterii, i nie idzie go ani wykrecic, ani wysunac. Co to za patent? Czy trzeba zdemontowac cala baterie?
  Odpowiedz
Jeżeli nie można wyciągnąć głowicy to należy ją odkręcić od baterii.
Zawartość głowicy (takiej jak na rysunkach) jest wyciągana z tyłu.
Z tyłu jest również dostęp do uszczelki zaworu grzybkowego.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
no ja się tak męczyłem z tym... bardzo mi pomogło przeczytanie tych postów... nie taki diabeł straszny;)
  Odpowiedz
POMOCY!!!

Potrzebuję wymienić zawór w baterii nawannowej omnires C311. Nie mogę poradzić sobie z pokrętłem tzn. nie wiem jak to cholerstwo ściągnąć. Czy ktoś może mi pomóc ?
  Odpowiedz
Czy na pokrętełkach nie ma zaślepek kolorowych od wody zimnej i ciepłej ? Jeżeli są spróbuj je wyciągnąc za pomocą igły - aby nie uszkodzić ...tam mogą się ukrywać maleńkie śrubeczki lub drugi sposób pokrętło się odkręca w przeciwnym kierunku zegara... To jest moja teoria - nigdzie w necie informacji niema.
  Odpowiedz
Witam ja też mam problem z dobraniem się do tej baterii C311 a dokładnie przecieka mi kurek od zmiany prysznic/kran od góry zaślepki nie mam aby ten kurek sciągnąć próbowałem w przeiwną stronę też nie idzie czy jest inny sposób dobrania się od góry czy czeka mnie odstawianie wanny wraz zabudową i demontaż całości  Mysli ? będę wdzięczny za podpowiedzi bo nie chciałbym czegoś robić na siłę by nie uszkodzić.Pozdrawiam
  Odpowiedz