Składniki
dla 4-6 osób
1,5 kg ugotowanych i stłuczonych ziemniaków (zimnych),
2 jajka,
2 łyżki śmietany kwaśnej,
sól, majeranek, gałka muszkatołowa,kminek,pieprz lub papryka ostra,
2 szkl. grzybow leśnych ( w kostkę),
1 cebula ( w kostkę),
2 łyżki masła,
70 dag mięsa mielonego (można dać dowolne byleby miało troszkę tłuszczu),
2 kromki ciemnego pieczywa,
1 łyżka tartego chrzanu,
2 ząbki czosnku,
odrobina oleju,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Ziemniaki , 1 jajo, śmietanę oraz przyprawy wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć nią spód formy do zapiekania uprzednio wysmarowaną olejem.
2. Grzyby oraz cebulę usmażyć na rumiano na maśle - doprawić solą i wyłożyć na ziemniaki.
3. Mieso mielone, namoczony i odciśnięty chleb, 1 jajo, chrzan , czosnek ( drobno posiekany) doprawić i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na grzyby.
4. Zapiekankę pieczemy 45-60 minut w temp.180 st. Smacznego.