Składniki
dla 2-4 osób
bagietki, 2
cebula, 1
pieczarki, 40 dag
oliwa, 2 łyżki
masło (do posmarowania bagietek), troszkę
ketchup, według upodobania
Sos czosnkowy, według upodobania
ser żółty (najlepiej Gouda), kilka plastrów
przyprawy - sól, pieprz, szczypta
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Kroimy cebulkę na małą kosteczkę, następnie smażymy na złoty kolor na oliwie.
Do zrumienionej cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki - pieczarki. Gdy się usmażą ( woda odparuje z grzybów) - przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Bagietki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem, a następnie dodajemy na nie przygotowany wcześniej farsz pieczarkowy. Kolejnym krokiem jest ułożenie na bułkach plastrów sera.
3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści, a bagietki będą chrupiące - czyli około 8 min. w temp. 180 stopni.
4. Po wyjęciu - jedną połowę bagietki smarujemy ketchupem, a drugą sosem czosnkowym i gotowe. Smacznego!